Se încinge lupta pentru înlocuirea învechitelor Puma. O nouă companie vrea să producă elicoptere în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta pentru reînnoirea flotei româneşti de elicoptere se înteţeşte. După Airbus şi Bell Helicopter, o nouă companie americană anunţă că ia în calcul posibilitatea de a produce elicoptere în România, dacă armata alege să înlocuiască vechile elicoptere Puma cu aparatele de zbor ale acestei companii.

Producătorul american de elicoptere Sikorsky, controlat de grupul Lockheed Martin, susţine că ar putea produce elicoptere S-70 Black Hawk în România, la Braşov sau Craiova, în cazul în care armata alege acest model de elicopter pentru a înlocui vechea flotă de elicoptere Puma, au declarat, scrie News.ro.

Sikorsky intră astfel în competiţie cu francezii de la Airbus Helicopters şi cu conaţionalii de la Bell Helicopter pentru dotarea armatei române cu noi elicoptere militare multirol, care să înlocuiască vechile elicoptere Puma.

„La acest moment, discuţiile (cu oficialii români, n.r.) continuă să fie preliminare, sunt la stadiul de analiză de piaţă, analiză de produs, referindu-se la capacităţile operaţionale ale diferitelor aparate pe care le au în vedere. Sikorsky a fost în discuţii în ultimele 18 luni cu reprezentanţii guvernului României în legătură cu o eventuală achiziţie de elicoptere”, a declarat pentru News.ro directorul regional pentru Europa Centrală şi de Est al Sikorsky Aircraft, Joel Villa.

Compania americană ia în calcul şi producerea elicopterului în România în cazul unei comenzi importante, însă reprezentanţii săi se feresc să anunţe angajamente clare în această fază a discuţiilor.

„Sikorsky şi Lockheed Martin continuă să fie interesate de parteneriate cu ţări care dispun de o bază bună de aprovizionare, de o industrie dezvoltată şi de o forţă de muncă calificată, aşa cum este România. Nu pot face comentarii despre modul exact cum vom acţiona până nu cunoaştem mai mult despre intenţiile guvernului român în legătură cu achiziţia de elicoptere, dar suntem întodeauna deschişi la propuneri”, a mai spus Villa, pentru News.ro.

Totuşi, surse apropiate discuţiilor au declarat, pentru News.ro, că Sikorsky şi compania-mamă, Lockheed Martin, s-au arătat de acord să producă elicoptere Black Hawk în România în cazul în care guvernul decide să cumpere acest model. 

Reprezentanţi ai Sikorsky au vizitat în ultimul an fabricile din România din industria aeronatică şi au reţinut două amplasamente unde ar putea fi produs modelul Black Hawk: fabrica de avioane de la Craiova şi IAR Braşov, potrivit surselor menţionate.

De asemenea, ambasadorul României la Varşovia a vizitat uzina Sikorsky de la Mielec în urmă cu două luni pentru a vedea modul în care funcţionează modelul de producere a elicopterelor.

Cât ne-ar costa înnoirea flotei

Producătorii de elicoptere vizează un contract pentru înlocuirea elicopterelor Puma ale aviaţiei militare româneşti, dintr-o generaţie veche de 45 de ani, chiar dacă unele au fost modernizate la standadul SOCAT.

Un elicopter Black Hawk costă de la 12 milioane dolari, în varianta de bază, până la 25 milioane dolari, preţ care include şi echipamente suplimentare, mentenanţă sau pregătirea piloţilor, însă preţul variază şi în funcţie de dimensiunea comenzii - cu cât comanda este mai mare, cu atât preţul pentru un elicopter este mai mic.

Airbus Helicopters a fost mult timp favorită, cu modelul H215 M, în condiţiile în care a construit deja o uzină nouă de elicoptere la Ghimbav, inaugurată în 2016 în prezenţa preşedintelui Franţei. Compania propune asamblarea în România a modelului AH-1Z Viper.

Preţul unui aparat H215 al Airbus Helicopters este diferit în funcţie de dotarea cu echipamente, dar reprezentanţii producătorului scot în evidenţă flexibilitatea modelului, care poate fi folosit atât pentru transport de trupe, de personal civil sau de echipe de comando, cât şi pentru supraveghere aeriană, suportul infanteriei la sol sau chiar pentru lupta antisubmarin.

Un nivel de 20 milioane euro pentru un aparat poate fi considerat un prim reper, dar preţul depinde de echipamentele instalate şi de numărul de aparate comandate.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite