Rompetrol: Vom relua investiţiile în România, după ce Guvernul a aprobat memorandumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Rompetrol va relua programul de investiţii în România, după ce Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care statul va încasa 200 de milioane de dolari pentru răscumpărarea de către KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet reprezentând 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

„Apreciem decizia şi determinarea autorităţilor pentru găsirea şi adoptarea unei soluţii mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar şi previzibil, dar şi de sprijin pentru atragerea şi realizarea de noi investiţii“, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al grupului Rompetrol.

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi grupul Rompetrol.

De asemenea, grupul Rompetrol s-a angajat să cumpere de la statul român un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari.

Rompetrol arată că este pregătit să transfere cele 200 milioane de dolari la bugetul de stat „după finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare“.

Totodată, memorandumul reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%.

„Acest fond va funcţiona în acord cu cele mai bune practici în domeniu şi va respecta interesul celor două parţi - statul român şi grupul Rompetrol. Fondul va avea o durata de investiţii de 7 ani, nivelul investiţional vizat în acest interval ridicându-se la 1 miliard de dolari“, se arată în comunicatul Rompetrol.

Totodată, Rompetrol precizează că a identificat deja două proiecte, de aproximativ 350 de milioane de dolari, care vor fi implementate prin fondul de investiţii.

Cele două proiecte vizează realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală.

Rompetrol mai precizează că în perioada 2007-2013 a investit peste 2 miliarde de dolari în România, iar contribuţiile virate la buget au totalizate 7,5 miliarde de dolari.

Grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale.


Mai puteţi citi:

Guvernul a adoptat hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol. Statul va încasa 200 de milioane de dolari prin vânzarea a 26,7% din acţiunile companiei. Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului, se arată într-o informare de presă a Executivului.

Ponta: Hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare. Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutată, miercuri, de Guvern în primă lectură şi urmează să fie adoptată, probabil săptămâna viitoare, a anunţat premierul Victor Ponta, contrazicându-l pe consilierul său, Mirel Palada, care afirmă că subiectul nu a fost discutat.

Guvernul a amânat aprobarea Memorandumului cu Rompetrol. Guvernul a amânat aprobarea, în şedinţa de miercuri, a Memorandumului cu Rompetrol, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, deşi pe ordinea de zi a Executivului fusese introdusă o Hotărâre în acest sens.

Ponta i-a cerut lui Niţă să vină cu o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Memorandumului cu Rompetrol, în conformitate cu decizia CCR. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.

Rominserv a semnat un contract de un miliard de dolari cu KazMunaiGasCompania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.

Rompetrol se extinde în FranţaCompania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.

KazMunaiGaz, interesat de preluarea OltchimAcţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.

Ponta: Poziţia lui Băsescu privind Rompetrol e un joc politic, compania risca să intre în insolvenţă pentru că toate datoriile sunt către KazMunaiGazPoziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.

„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGazCompania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).

Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia.  Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite