Azamat Zhangulov, Rompetrol: CCR s-a pronunţat doar pe distribuţia puterii în stat. Dacă memorandumul nu va fi implementat, blocăm investiţiile promise

Azamat Zhangulov, Rompetrol: CCR s-a pronunţat doar pe distribuţia puterii în stat. Dacă memorandumul nu va fi implementat, blocăm investiţiile promise

Rompetrol este unul dintre cei mai mari angajatori din ţară şi unul dintre cei mai importanţi cotizanţi la buget FOTO: Rompetrol Group

Curtea Constituţională s-a pronunţat doar pe probleme de distribuţie a puterii în interiorul statului român, nu pe aranjamentul concret al Memorandumului cu Rompetrol, astfel că ne aşteptăm ca acesta să fie implementat, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al Rompetrol Group.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat ce se va întâmpla dacă prevederile memorandumului nu vor fi implementate, el a spus că acest lucru ar trimite un semnal prost printre investitori, iar grupul Rompetrol şi-ar putea reorienta strategia internaţională de expansiune.
 
„Nu credem că trebuie să renegociem ceva din aranjament, deoarece Curtea Constituţională nu a precizat că e ceva în neregulă cu acesta“, a spus Zhangulov. 
 
El a afirmat că grupul deja a alocat cei 200 de milioane de dolari pentru cumpărarea a 27% din acţiunile deţinute de statul român şi a identificat investiţii de 350 de milioane de dolari pe care le-ar putea efectua în următorii ani dacă Memorandumul va fi implementat.
 
„Pentru noi nu se întâmplă nimic dacă acesta nu va fi implementat, cerul nu va cădea, nu plătim banii, nu facem investiţiile. Dar ar putea fi semnale să ne schimbăm strategia noastră internaţională de expansiune“, a completat el.
 
Fondul de investiţii agreat va avea iniţial un capital de 150 de milioane de dolari, din care partea kazahă va contribui cu 80%, iar statul român cu 20%. Acesta va investi 200 de milioane de dolari în dezvoltarea de benzinării în următorii trei ani şi 130 de milioane de dolari într-o centrală pe cogenerare la Midia.
 
„Statul poate vinde cele 20% din acţiuni din fondul energetic sau poate colecta dividende“, a spus Zhangulov, întrebat cum va beneficia statul ca acţionar al acestui fond. Oficialul a mai precizat că prin aceste investiţii vor fi realizate circa 2.000 de locuri de muncă, grupul având deja în România 7.000 de angajaţi.
 
El a mai spus că Rompetrol Group nu intenţionează să introducă în insolvenţă Rompetrol Rafinare (Petromidia), dar a avertizat că aceasta are datorii de un miliard de dolari către acţionarul principal, care trebuie plătite. Concomitent, Rompetrol a plătit în ultimii ani 7 miliarde de dolari ca taxe, fiind unul dintre cei mai mari cotizanţi la bugetul statului.

Grupul Rompetrol este deţinut de către KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan.
 
Mai puteţi citi:
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Memorandumul cu Rompetrol rămâne valabil, în condiţiile în care Preşedinţia nu l-a atacat decât "tangenţial" la Curtea Constituţională.
 
Curtea Constituţională a României a găsit neconsituţională legea de adoptare a memorandumului semnat de către Guvern cu Rompetrol, în privinţa datoriei acestei companii către stat.
 

Memorandumul dintre statul român şi Rompetrol a trecut din nou de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 203 voturi „pentru“, 75 de voturi „împotrivă“ şi 6 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol privind răscumpărarea acţiunilor, deputaţii adoptând legea iniţială.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că va sesiza Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu proiectul Roşia Montană pentru că este un act ilegal, la care nu poate fi părtaş sau spectator.
 
Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.
 
Compania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.
 
Compania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.
 
Acţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.
 
Poziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.
 
Compania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).
 
Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările