UPDATE ELCEN a convenit un program de eşalonare a datoriilor cu Romgaz. Capitala a scăpat de ameninţarea unei ierni în frig

UPDATE ELCEN a convenit un program de eşalonare a datoriilor cu Romgaz. Capitala a scăpat de ameninţarea unei ierni în frig

Romgaz livrează gaze naturale pentru ELCEN, care livrează energia termică spre RADET. Regia o distribuie apoi către populaţie şi firme, dar nu-şi plăteşte datoriile din cauza pierderilor din reţele

Capitala este aproape de a rămâne fără căldură la început de sezon rece, după ce Romgaz a ameninţat că va sista livrările de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de energie termică al Bucureştiului, dacă societatea nu prezintă până la 15 octombrie un program ferm de stingere a datoriilor.

UPDATE Electrocentrale Bucureşti a convenit cu Romgaz să eşaloneze datoriile, astfel încât, de la 16 octombrie, bucureştenii să poată avea apă caldă şi căldură în perioada iernii 2015 - 2016, a declarat Octavian Nicolaescu, directorul general al ELCEN, citat de Agerpres.ro.
 
Anterior, Consiliul de Administraţie al Romgaz anunţase că a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN, se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relaţiile comerciale între Romgaz şi ELCEN, expiră la 30 septembrie.
 
„Neprezentarea programului menţionat (de stingere a datoriilor restante, n.r.) va conduce la sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu data de 16 octombrie 2015“, se arată în raportul Romgaz.
 
Conducerea Romgaz arată că va notifica Electrocentrale Bucureşti şi va informa acţionarul majoritar Electrocentrale Bucureşti în raport cu această decizie a Consiliului de Administraţie al Romgaz.
 
ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.
 

Gerea dă asigurări că nu vor fi probleme

 
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat joi că autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, respectiv transferul unei părţi din ELCEN către primărie sau respectiv falimentul regiei şi constituirea unui „RADET 2“, fără datorii. Gerea a dat asigurări săptămâna trecută că bucureştenii nu vor avea probleme la iarnă cu căldura.
„Am avut, ieri (miercuri, n.r.), o discuţie cu primarul interimar al Capitalei şi conducerile RADET şi ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureştenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăţi şi, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă şi un dispecerat unic, care să acţioneze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic“, anunţa Gerea, la o conferinţă pe teme energetice.
 
El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze şi să reabiliteze producţia de energie termică în sistem centralizat.
 
În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.
RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Un procent de 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial, adică instituţii publice şi agenţi economici.
 

Binomul toxic ELCEN-RADET

 
Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.
RADET este principalul datornic al ELCEN.
 
ELCEN are de recuperat datorii de 3,6 miliarde de lei de la RADET.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările