Complexul Energetic Oltenia, Electrica şi Romgaz ar putea participa la realizarea proiectului de 1,2 miliarde de euro de la Tarniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa va avea nevoie de investiţii de 1,2 miliarde de euro
Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa va avea nevoie de investiţii de 1,2 miliarde de euro

Varianta nouă pentru realizarea hidrocentralei de la Tarniţa: Departamentul pentru Energie ia în considerare participarea Complexului Energetic Oltenia, Electrică şi Romgaz la compania de proiect care să realizeze hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe lângă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care şi-au anunţat dinainte interesul, a afirmat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Acesta este un proiect de 1,2 miliarde de euro şi anterior, pe lângă Hidroelectrica, şi Nuclearelectrica îşi manifestase interesul pentru participarea la proiect, dar doar că acţionar minoritar. 

Proiectul de la Tarniţa este vital pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, din cauza producţiei mari din sectorul regenerabilelor. De asemenea, Nuclearelectrica este interesată de participare din cauza că hidrocentrala de la Tarniţa poate funcţiona în tandem cu reactoarele nucleare de la Cernavodă. Nuclearelectrica este interesată de realizare reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,5 miliarde de euro. Tarniţa ar rezolva o problema de echilibrare, mai exact preia energia produsă de reactoare noaptea, când consumul este foarte mic şi preţul la fel, şi o redă în sistem ziua, când este nevoie de electricitate pentru alimentarea industriei.

Hidroelectrica semnat în luna noiembrie 2013 o scrisoare de confort cu Sinohydro Corporation în vederea realizării proiectului de la Tarniţa. 

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, declara atunci că sunt două variante de implicare a investitorilor chinezi în realizarea investiţiei: fie că acţionar direct, fie prin acordarea unui credit din partea Sinohydro către compania de proiect.

Cheltuielile iniţiale ar include realizarea diverselor studii sau pentru exproprieri şi s-ar ridică, iniţial, la 5-8% din valoarea întregului proiect. Astfel, ar fi nevoie într-o prima faza de sume cuprinse între 60 şi 96 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite