Românii stabiliţi peste hotare vor învăţa cum să investească în România prin programul „Re>patriot“

Românii stabiliţi peste hotare vor învăţa cum să investească în România prin programul „Re>patriot“

Românii din Diaspora sunt aşteptaţi să (şi) investească în România

Fundaţia Romanian Business Leaders, care reuneşte antreprenori şi lideri de business importanţi din mediul privat din România, a lansat marţi programul numit „Re>patriot“, un proiect de repatriere prin antreprenoriat a românilor stabiliţi peste hotare.

Studiile arată că aproximativ o pătrime din românii plecaţi doresc să investească într-o afacere în România, în timp ce în ţară este nevoie de tot mai multe business-uri antreprenoriale.

„Re>patriot îşi propune să susţină românii care doresc să revină în ţară cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile de a face business în România. Demersul răspunde, în acelaşi timp, nevoii României de a atrage expertiză şi bune practici din ţările cu o economie de piaţă dezvoltată“, anunţă dezvoltatorii proiectului.

Ce bariere au de depăşit „stranierii“

„Principalele bariere ale românilor plecaţi care doresc să investească în ţară ţin de lipsa informaţiilor şi teama de a nu pierde banii investiţi. Ne-am propus să îi ajutăm cu informaţii despre ce presupune să deschizi o afacere în România, despre procedurile legale, despre finanţare, despre ocaziile de a face afaceri în diferite domenii. Pentru a încuraja să-şi depăşească neîncrederea, vom promova poveşti de succes ale antreprenorilor români”, a declarat Felix Pătrăşcanu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

Potrivit dezvoltatorilor, „Re>patriot se adresează, în prima etapă, special românilor care trăiesc în Italia, Spania şi Marea Britanie şi vizează crearea unei comunităţi care să-i inspire şi să-i motiveze, dar şi să-i consilieze pe cei care doresc să investească în ţară“.

Ar trebui să fie o prioritate naţională

„Constatăm că un număr tot mai mare de români care lucrează în străinătate ar dori să se întoarcă acasă.
Ei deţin resurse în bani, cunoştinţe, abilităţi, experienţă şi o mare capacitate de muncă.
Până acum, banii trimişi de ei au adus o contribuţie importantă la creşterea României.
Marea majoritate au emigrat pentru că în ţară lipseau oportunităţile şi perspectivele unui viitor mai bun.
Au ales să plece într-o lume liberă, a competiţiei, a corupţiei foarte scăzute, a valorilor etice, au ales să lucreze în economii funcţionale. Cei mai mulţi îşi iubesc ţara şi e momentul să dovedim că îi preţuim.
Guvernul României ar trebui să considere o prioritate naţională atragerea românilor plecaţi.
Aceştia pot investi în economia României şi vor reveni în ţară aducând cu ei posibili investitori şi asociaţii din ţările în care trăiesc.
Sunt convins că transferul de know-how şi infuzia de capital astfel dobândite vor reprezenta un imbold important pentru economia românească“, a declarat Marius Bostan, liderul proiectului „Re>patriot“.

Primii paşi: conferinţe de training şi oportunităţi

Un prim pas constă în organizarea a şapte conferinţe în Italia, Spania şi Marea Britanie, prin care românii de acolo să ia contact direct cu antreprenori de succes din România.

La aceste evenimente vor fi promovate oportunităţile de a face business în ţară şi vor fi prezentate exemple de succes ale antreprenorilor care au ales să rămână în România şi au reuşit să construiască business-uri sustenabile.

Iată programul primelor două conferinţe:

** Torino, 22 mai
Ora: 18.00
Locaţie: Corso Siracusa, 213 10137 Torino, Italia
** Milano, 23 mai
Ora: 14.00
Locaţie: Expo 2015 S.p.A., Via Rovello, 2 – I-20121 Milano Italia, Pavilionul României

Prin conferinţele „Re>patriot – proiect de repatriere prin antreprenoriat“ se va urmări „informarea românilor din Diaspora cu privire la oportunităţile mediului de afaceri din România, programele de finanţare, precum şi transmiterea paşilor de înfiinţare şi dezvoltare a unei afaceri“, precizează organizatorii.

„În România este spaţiu de acţiune, lucrurile se desfăşoară încă la un nivel scăzut de profesionalism şi competenţă, astfel că românii cu iniţiativă se pot diferenţia rapid în piaţă. Pentru cei mai comozi, România însă nu este o oportunitate“, a declarat Dragoş Anastasiu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

Mai multe informaţii despre iniţiativă sunt disponibile pe www.repatriot.ro, care integrează informaţii utile despre oportunităţile de investiţii şi poveştile de succes ale antreprenorilor români.

Fundaţia Romanian Business Leaders (FRBL) este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit a cărei misiune este construcţia unei ţări mai bune pentru mediul de afaceri şi locuitorii ei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: