Românii, oameni de afaceri de succes în Statele Unite, cu viza de investitor E-2

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se obţine viza de investitor SUA E-2
Cum se obţine viza de investitor SUA E-2

Multi dintre romanii care doresc sa ajunga în Statele Unite asteapta, cu nerabdare, introducerea Romaniei in programul Visa Waiver.  Acest program, contrar zvonurilor, nu elimina necesitatea vizelor turistice pentru calatoria in SUA si nici nu implica accesul liber pe piata muncii de acolo.

La ora actuala, exista peste 25 de tipuri de vize temporare pentru care romanii pot opta, cele mai solicitate fiind cele de lucru temporar, despre care am discutat anterior si despre care puteti citi AICI (Cum se obtine o viza de munca).  Vizele E-2 pentru investitori sunt o alta categorie de viza de foarte mare interes pentru oamenii de afaceri din Romania.

Antreprenorii din intreaga lume percep Statele Unite ca pe un El Dorado, datorita sistemului de impozitare si taxare ingaduitor, din anumite state, si a mediului de afaceri prietenos, dar si multumita pietei uriase şi gradului de cumparare crescut, în ciuda crizei financiare din ultimii ani. Cu toate acestea, romanii sunt cu mult în urma antreprenorilor din alte tari europene, in ceea ce priveste solicitarea vizelor E-2 pentru investitori.

Prin comparatie, putem vedea ca oamenii de afaceri din Germania obtin anual peste 3.000 de vize de investitii in SUA, francezii peste 2.000 de vize, italienii circa 1.000 de vize, in timp ce, din Romania, pleacă, anual, doar cateva zeci de antreprenori.  Imbucurator este ca, interesul crescut pentru afacerile desfasurate pe taramul american, face ca numarul solicitarilor de viza E-2 sa creasca de la an la an.

Statele Unite ofera o sfera larga de beneficii pentru investitorii straini, cele mai importante acordand dreptul de sedere pe teritoriul SUA, pentru o perioada indelungata, dreptul de a lucra, posibilitatea de a emigra cu toti membrii familiei sau posibilitatea de a iesi la pensie in sistemul american.

Exista mai multe tipuri de vize pentru investitii, insa cea mai potrivita pentru antreprenori şi, de altfel, si cea mai solicitată, este E-2.

Orice antreprenor poate incepe o afacere de la zero în Statele Unite, fara sa mai fi desfasurat vreo activitate pe piata din Romania sau din oricare alta tara. Pentru acest lucru, are nevoie de un plan de afaceri pe o perioada de cinci ani si de fondurile necesare demararii lui.

Afacerile romanilor in Statele Unite si investitia initiala

Legea este destul de permisiva in ceea ce priveste suma investita initial in afacerea din SUA, dar, recomandabil, ar fi sa porneasca de la cel putin 100.000 de dolari.  Astfel, investitia ar fi suficient de mare pentru a crea locuri de munca, aceasta fiind si ideea de baza a acestui tip de viza.

Pentru ca cineva sa isi deschida o afacere in SUA, exista trei posibilitati: fie incepe o afacere de la zero, fie cumpara o franciza de la una din companiile mari care ofera astfel de posibilitati, fie cumpara o companie deja existenta pe piata, scoasa la vanzare de proprietar.

E-2 este o viză temporara, care se elibereaza, in general pentru o perioada de 5 ani, dar care se poate prelungi, atat timp cat afacerea continua sa fie profitabila. Este important de retinut ca aceasta viza nu ofera dreptul de cetatenie sau de resedinta permanenta.

Printre avantajele imediate ale unei vize E-2 se numără faptul că antreprenorii isi pot aduce si membrii familiei cu ei (sotii/sotiile si copiii cu varste mai mici de 21 de ani, necasatoriti), care, la randul lor, vor primi vizele E-2, valabile pe aceeasi perioada ca si cea a antreprenorului. In baza acestui tip de viza, sotii/sotiile vor putea studia legal in SUA si vor avea drept de munca, in timp ce copiii vor avea doar drept de studii, fără a se putea angaja ulterior..

Un alt avantaj al vizelor E-2 este faptul ca antreprenorul va avea posibilitatea sa angajeze persoane din Romania (inclusiv familiile acestora), cu acelaşi tip de viză. Dar, pentru a obţine dreptul de a face afaceri în America, antreprenorii trebuie să se înarmeze cu ceva răbdare, deoarece tot procesul de solicitare si obtinere a vizei durează, de regulă, intre 3 si 6 luni.

Pe scurt, procedura de solicitare a vizei ar implica dovedirea intentiilor serioase de a deschide o afacere pe teritoriul SUA. Din experienta, recomandam ca, inainte de a face o solicitare de viza E-2, sa obtineti o viza B-1 ca si Prospective E-2 Investor. Acest tip de viza va permite sa calatoriti in SUA pentru a face demersurile legale de deschidere a afacerii: cautarea si inchirierea spatiului de desfasurare a afacerii, incheierea anumitor contracte necesare desfasurarii activitatii, realizarea de investitii financiare, etc. Dupa prospectarea pietei, puteti face solicitarea de viza E-2.

Dosarul ce trebuie intocmit pentru solicitarea unei vize E-2 necesita timp si trebuie sa contina, in mare: o scrisoare cu detalii amanuntite despre companie si fondatorii acesteia, actul constitutiv al companiei, o declaratie semnata care sa arate intentia de parasire a Statelor Unite la incheierea statutului oferit de viza, certificatul de actionariat sau acordul de functionare (dupa caz), documente justificative pentru investitii, contracte de inchiriere valabile, semnate si datate, dovada oricaror alte fonduri disponibile pentru afacere, dovada investitiilor, licente, un plan de afaceri detaliat pentru urmatorii 5 ani.  

Ceea ce este foarte important este faptul ca fondurile si activele disponibile pentru deschiderea afacerii pe teritoriul SUA trebuie sa fie angajate in procesul de investire, angajamentul fiind astfel real si irevocabil. Ca un exemplu, achizitia sau vanzarea unei afaceri poate fi conditionata de eliberarea vizei E-2. In acelasi timp, detinerea activelor care urmeaza sa fie tranzactionate intr-un cont escrow, constituie un angajament solid.

In ultimii cinci ani, Bocancea Law Group a consiliat peste 1.000 de oameni de afaceri in tara si in strainatate care si-au afirmat dorinta de a infiinta sau de a-si extinde activitatea in Statele Unite ale Americii, dar si companii interesate sa-si trimita angajatii la cursuri de specializare.  Domeniile de larg interes pentru antreprenorii romani in Statele Unite sunt preponderent: IT, turism, resurse umane, industria alimentara şi cea a frumusetii.

Activitatea biroului nostru din ultimii ani evidentiaza un interes crescut al antreprenorilor romani pentru afacerile desfasurate în SUA. Desi, la o prima vedere, poate parea dificil si costisitor, mediul de afaceri mai transparent, legislatia si sistemul de taxare sunt avantaje nete fata de Romania, iar dezvoltarea unei afaceri poate fi mult mai simpla.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite