România, pe ultimul loc în domeniul inovării în UE

România, pe ultimul loc în domeniul inovării în UE

România se situează pe un loc codaş în clasamentul european al inovării, care arată că ţara noastră este un inovator modest, iar performanţa a scăzut în timp, în raport cu cea a Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, dacă în 2010 performanţa României se situa la 49% în raport cu performanţa medie a UE, în 2016 ea a scăzut cu 14%, până la 34%, relevă Taboul de bord al inovării în UE prezentat marţi de Comisia Europeană.

Noul tablou de bord arată că performanţa UE în materie de inovare continuă să crească, în special datorită îmbunătăţirii resurselor umane, a mediului favorabil inovării, a investiţiilor cu resurse proprii şi a sistemelor de cercetare atractive. Suedia rămâne liderul UE pentru inovare, urmat de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie şi Germania. Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Austria sunt cei mai rapidi inovatori.

Ce ne trage înapoi                                     

Puncte forte ale sistemului de inovare se află în mediul favorabil inovării, vânzări şi resursele umane. Slăbiciunile sunt la inovatori, investiţiile firmelor, finanţe şi suport.

De asemenea, ţara noastră trage în jos media europeană în domeniul inovaţiei în rândul IMM-urilor. În 2015, performanţa României în sectorul IMM-urilor inovatoare ar fi fost zero, consideră Comisia Europeană, care face o comparaţie cu anul 2010.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: