România se pregăteşte să concureze Gazprom

România se pregăteşte să concureze Gazprom

Lucrările la construcţia gazoductului Nabucco ar trebui să înceapă în 2015 iar primele molecule de gaz vor ajunge în Europa din 2019

Ţara noastră va exporta gaze naturale în Republica Moldova din toamnă, iar în cinci ani vor intra în producţie gazele de şist şi cele din Marea Neagră.

Ştiri pe aceeaşi temă

România va începe în toamnă să exporte gaze naturale în Republica Moldova, urmând ca în următorii cinci ani, pe măsură ce se vor realiza interconectările cu alte state, iar gazoductul Nabucco Vest va fi realizat, să fie exportate şi gaze de şist sau din Marea Neagră. 

România doreşte să devină dintr-o ţară importatoare de gaze naturale una exportatoare, a declarat ieri Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
 
Promisiunea gazelor ieftine
 
„O să constataţi în timp că apariţia gazelor de şist şi a noilor rute de transport vor duce la reducerea preţului la gaze. E logica pieţei“, a afirmat Niţă, într-o conferinţă derulată după reuniunea Comitetului Nabucco la Bucureşti. El a mai spus că astfel se va crea o piaţă concurenţială, deoarece până acum singura referinţă era Gazprom şi „nu se putea negocia“.
Pe de altă parte, Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline Internationa GmbH, a indicat ca posibile surse de gaze naturale pentru gazoduct, pe lângă gazul azer, şi Turkmenistan, Irak, dar şi gazele din Marea Neagră. 
 
Chevron are în concesiune patru perimetre în România, din care trei în Dobrogea – Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti – şi unul în zona Bârladului. Compania a primit recent aprobări pentru realizarea de studii seismice.
Petrom anunţa în aprilie că ar putea produce anual, împreună cu Exxon, în perimetrul Neptun din Marea Neagră, o cantitate de 6,5 miliarde de metri cubi. Aceasta echivalează cu jumătate din consumul actual al României.
 
Nabucco versus TAP
 
Conducta Nabucco Vest reprezintă o variantă mult mai mică a gazoductului Nabucco. Practic, aceasta leagă depozitul de gaze de la Baumgartden, din Austria, cu Turcia, via Ungaria şi România. De aici se va racorda la conducta TANAP, care traversează Turcia. Consorţiul Nabucco curtează Azerbaidjanul pentru a pompa gazele extrase din faza a doua a zăcământului Shah Deniz prin gazoductul Nabucco Vest. Acesta concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care e programată să traverseze sudul Europei şi Marea Adriatică, până în Italia. Decizia finală a grupului Shah Deniz va fi luată la finele lunii iunie.
 
Potrivit lui Reinhard Mitschek, Nabucco Vest are mai multe atuuri: este cea mai scurtă rută, iar pe parcursul său există depozite de gaze, ceea ce creşte flexibilitatea. În plus, Italia are o coastă mare, ceea ce înseamnă că mai multe terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pot face concurenţă gazului azer, în vreme ce statele traversate de Nabucco Vest nu au această posibilitate. Începerea lucrărilor la Nabucco este programată pentru 2015, iar primele livări ar urma să fie făcute în 2018 în Georgia şi Turcia. Totuşi, primele molecule de gaz vor ajunge în Europa în 2019.
 
Lege specială
 
Camera Deputaţilor a votat ieri legea specială privind Nabucco. Proiectul de lege prevede, printre altele, reglementarea dreptului de proprietate privată asupra conductei, drepturile asupra terenurilor afectate, determinarea regimului juridic aplicabil activităţilor de transport gaze naturale prin conductă şi reglementarea criteriilor în baza cărora se va efectua plata indemnizaţiilor către proprietarii sau titularii de activităţi asupra terenurilor afectate.
 
Şi Polonia şi Cehia vor gaze

Fiind un politician destul de tânăr vreau sa asist la momentul inaugurarii acestui proiect, a declarat premierul Victor Ponta, în deschiderea reuniunii comitetului Nabucco. "Nabucco Vest este un proiect strategic, aduce dezvoltare pentru toate ţările din regiune. Este şi un proiect sustenabil din punct de vedere economic, pentru că la fel de important pe lângă interesul strategic e importantă şi economia. Pentru întreaga regiune dezvoltarea acestui proiect înseamnă reducerea dependenţei faţă de un singur producător", a afirmat Ponta.

Şi statele membre ale grupului de la Vişegrad –Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria – sunt interesate de realizarea Nabucco, deoarece ar putea importa gaze.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările