România ocupă locul al doilea în regiune după rata insolvenţelor la numărul de firme active

România ocupă locul al doilea în regiune după rata insolvenţelor la numărul de firme active

În ultimii patru ani peste 120.000 de firme au intrat în procedura insolvenţei în România FOTO SHUTTERSTOCK

România a avut anul trecut a doua cea mai mare rată a insolvenţelor raportate la numărul de firme active din Europa Centrală şi de Est, de 6,44%, iar numărul insolvenţelor deschise pe parcursul anului a fost dublu faţă de cel din Ungaria, unde sunt cu 30% mai puţine companii active, potrivit Coface.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai mare rată din regiune a înregistrat-o Serbia, cu 7,61%, pe fondul unui efect de bază însă, având un număr reduse de companii active, reiese dintr-un raport al Coface.
 
În România au fost deschise anul trecut 27.145 de insolvenţe, dublu faţă de Ungaria şi de 300 de ori mai mult decât în Polonia, în condiţiile în care numărul firmelor active este de patru ori mai mare.
 
„Fenomenul insolvenţelor a luat amploare pe plan local, în special în perioada post-criză a ultimilor cinci ani, în condiţiile în care România generează aproximativ 40% din totalul insolvenţelor deschise pe parcursul anului 2013 în Europa Central Estică, cu o pondere de doar 6% în totalul firmelor active din regiune“, a declarat într-un comunicat Constantin Coman, Country Manager Coface România.
 
Pentru Polonia şi Letonia se preconizează o scădere a numărului de insolvenţe în acest an, însă alte economii vor înregistra creşteri ale procedurilor de faliment, cele mai mari fiind estimate pentru Cehia, Ungaria, România, Croaţia şi Slovenia. În ultimii patru ani peste 120.000 de firme au intrat în procedura insolvenţei în România.

Mai puteţi citi:
 
Creşterea economică din acest an va fi cea mai mare din ultimii cinci ani, dar nu se simte în economie, consideră Cristian Ionescu, country manager la Expense Reduction Analysts.
 
Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, acesta va fi anulat.
 
VIDEO Victor Ponta: „Curtea Constituţională sprijină evaziunea fiscală“
Premierul Victor Ponta a spus miercuri, la Ploieşti, că decizia de neconstituţionalitate a Codului insolvenţei înseamnă că evaziunea fiscală este sprijinită de Curtea Constituţională (CCR), care încurajează companiile să nu plătească taxe
 
Executivul a asigurat Fondul Monetar Internaţional că până la finele lunii decembrie va înainta Parlamentului un nou proiect care să reglementeze procedura insolvenţei, cu prevederi mai clare care să sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile şi să asigure „ieşirea rapidă“ a firmelor neviabile.
 
Instituţiile financiare au acordat companiilor aflate în insolvenţă sau faliment credite totalizând 23,6 miliarde lei,  reprezentând 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013, a anunţat Alexandru Păunescu, directorul Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României (BNR).
 
Noul cod al insolvenţei, aprobat de către Guvern miercuri prin ordonanţă de urgenţă, va creşte şi mai mult numărul de falimente deoarece durata unei reorganizări a fost scurtată de la trei ani la un an, iar statul poate executa o companie aflată deja într-o astfel de procedura pentru creanţele bugetare, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicticienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările