România ocupă locul 37 din 189 de ţări în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri. Progrese în fiscalitate şi rezolvarea insolvenţelor

România ocupă locul 37 din 189 de ţări în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri. Progrese în fiscalitate şi rezolvarea insolvenţelor

România a făcut progrese la capitolul plata taxelor prin reducerea contribuţiilor sociale pentru companii şi a contribuţiilor la fondul de risc

România ocupă în acest an locul 37 din 189 de ţări în clasamentul "Doing Business 2016" privind mediul de afaceri, elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 73,78 puncte. În urmă cu un an, România se situa pe locul 48 în acelaşi clasament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scorul general înregistrat de România în acest an este cu 0,19 puncte mai mare decât cel de 73,59 puncte înregistrat anul trecut.

Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate, tranzacţiile transfrontaliere, legislaţia privind insolvenţele şi fiscalitatea.

Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupţia.

România devansează în acest clasament ţări precum Bulgaria, locul 38, Ungaria, locul 42, Belgia, locul 43, Italia, locul 45, sau Turcia, locul 55, dar se situează în urma unor ţări precum Cehia, locul 36, Japonia, locul 34, Slovenia şi Slovacia, ambele la egalitate pe locul 29.

Potrivit Băncii Mondiale, în ceea ce priveşte demararea unei afaceri, România se află pe locul 45 din 189 de ţări, cu opt locuri mai jos decât în 2014. Conform indicatorilor din raportul "Doing Business", în România este nevoie de 8 zile şi de îndeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri.

Raportul 'Doing Business 2016' susţine că România a făcut progrese la capitolul plata taxelor prin reducerea contribuţiilor sociale pentru companii şi a contribuţiilor la fondul de risc. În ceea ce priveşte respectarea contractelor, România a făcut progrese prin transferul unor responsabilităţi de la tribunal către executorul judecătoresc, şi a facilitat obţinerea de informaţii de către executorul judecătoresc de la terţele părţi.

În ceea ce priveşte rezolvarea insolvenţelor, România a făcut progrese prin introducerea de limite de timp pentru perioada de observarea precum şi pentru implementarea planului de reorganizare, prin clarificarea regulilor cu privire la prioritatea la plată a solicitărilor creditorilor.

Din cele 189 de ţări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziţie în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă şi Danemarca. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (3), Marea Britanie (6), Suedia (8), Norvegia (9) şi Finlanda 10). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află trei ţări africane (Sudanul de Sud, Eritreea şi Libia).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: