România are mai puţine firme în topul primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, dar acestea au performanţe mai bune

România are mai puţine firme în topul primelor 500 de companii din 
Europa Centrală şi de Est, dar acestea au performanţe mai bune

Firmele de top au avut afaceri mai mari în 2013

România este prezentă cu 48 de firme în ediţia pe 2013 a topului primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, faţă de 54 în ediţia pe 2012. Cei mai mari jucători economici ai României au avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte performanţa financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri şi o rată a profitului net de 3,3%, arată datele Coface, realizatorul topului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„România s-a distins în 2013 cu o creştere economică de 3,5%. Deşi numărul de firme din România aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este încurajator pentru economia românească faptul că cei mai mari jucători economici ai săi au avut o evoluţie pozitivă.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar şi al numărului de companii, industria petrolieră şi a gazelor naturale este clasificată pe primul loc în întreaga regiune, ca şi în rândul companiilor româneşti, iar alături de aceasta sectorul energiei, cel auto şi retail-ul completează podiumul celor mai performante domenii de activitate“, a declarat Constantin Coman, director Coface România.

Studiul Coface analizează cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât şi factori adiţionali cum sunt numărul de angajaţi, mediul de afaceri, sectoarele şi piaţa în care activează.

Ocuparea forţei de muncă a scăzut

„Schimbarea clasamentului în Topul celor 500 de companii evidenţiază condiţiile economice ale anului trecut, care nu fost unul de succes. Exporturile reduse, ca urmare a situaţiei din zona euro şi constrângerile în ceea ce priveşte accesul la creditare au făcut ca 2013 să fie un an dificil şi provocator pentru mediul de afaceri.

Ca rezultat, companiile aflate în Topul celor 500 au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri stabilă şi o scădere minoră a ratei ocupării forţei de muncă. Se poate observa că marii jucători au probleme grave, în special în ceea ce priveşte menţinerea performanţelor din anii precedenţi“, declară Katarzyna Kompowska, director executiv Coface Central Europe.

Angajările cresc odată cu PIB-ul

Potrivit unui comunicat al Coface, provocatorul an economic 2013 şi-a exercitat efectele asupra topului celor 500 de jucători: companiile din Europa Centrală şi de Est şi-au crescut uşor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro (2013: +5%).

Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE rămân cei mai importanţi angajatori din regiune. Deşi cifrele indică o scădere cu 0,8% faţă de studiul de anul trecut, topul concentrează 3,7% din forţa de muncă totală din CEE (aproximativ 2,5 milioane de angajaţi).

Ţările cu rate bune de creştere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, România şi Lituania, au înregistrat cea mai mare rată de creştere a proceselor de recrutare (2%-6,5%). Pe de altă parte, în 5 din 13 ţări, personalul a fost restructurat. În Polonia, cifra angajaţilor este stabilă.

Polonia are cei mai mulţi campioni

„Polonia este din nou ţara gazdă pentru cei mai mulţi dintre jucătorii din topul CEE, dar victoria în clasament este una modestă. În total, 148 de companii din această ţară sunt prezente în clasament, cu 23 mai puţine decât în 2012.

Totuşi, Polonia se menţine pe primul loc, ea fiind şi cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est. Această schimbare reflectă încetinirea ritmului de creştere a PIB-ului în 2013 (1,6%), care a scăzut deja de la 4,5% în 2011 la 1,9% în 2012“. se arată în comunicat.

Ucraina urcă pe locul al doilea

Ucraina a înlăturat Ungaria de pe locul al doilea, urcând din nou pe podium. 90 de companii ucrainene au generat o cifră de afaceri de 101 miliarde euro, ceea ce reprezintă cea mai mare valoare înregistrată vreodată în clasament.

Cei mai mulţi dintre jucătorii nou-intraţi în top, care au înregistrat o rată de creştere a cifrei de afaceri extrem de ridicată, sunt din Ucraina.

Pe de altă parte, companii foarte cunoscute din clasamentele anterioare au raportat, de cele mai multe ori, o scădere foarte mare a cifrei de afaceri, pierzându-şi astfel, poziţiile lor. Dintre acestea, doar 7 companii au urcat în top.

De asemenea, Coface precizează că Ungaria este din nou pe podium. În total, sunt 62 de companii din Ungaria, de 4 ori mai puţine decât în 2012. După 5 trimestre consecutive de recesiune şi cu un volum de investiţii negativ de la începutul anului 2009, încrederea mediului de afaceri în companiile maghiare a fost recâştigată în cele din urmă, abia în a doua jumătate a anului 2013. PIB-ul a crescut cu 1,1% în 2013.

Cererea externă a fost principalul factor care a contribuit la creşterea economică.

Perspective „relativ optimiste“ pentru 2014

„Perspectivele pentru 2014 sunt relativ optimiste, în ciuda problemelor persistente din zona euro şi îmbunătăţirea lentă şi treptată a cererii interne. Coface anticipează că rata medie de creştere a PIB-ului ţărilor din CEE aproape se va dubla, de la 1,1% în 2013 la 2,4% în 2014.

Dezvoltarea ţărilor CEE este mai neomogenă decât oricând: de la o creştere a PIB-ului de 0,6% în Croaţia, la 3,8% în Letonia“, a conchis Katarzyna Kompowska.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările