România, depăşită din punct de vedere al sofisticării businessurilor de Rwanda, Bangladesh şi Algeria

România, depăşită din punct de vedere al sofisticării businessurilor de Rwanda, Bangladesh şi Algeria

Cât de competitivă mai este România prin prisma costurilor legate de forţa de muncă şi cât de pregătiţi sunt an­gajaţii să facă pasul către meserii inaccesibile roboţilor? Deocamdată, mai deloc.

E o realitate (nu doar) statistică: salariul mediu net din România a crescut în ulti­mii trei ani cu aproape 30%, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică (INS). De altfel, şi datele Eurostat ne cla­sează de câţiva ani în topul statelor cu cele mai ac­celerate creşteri ale costurilor pe care le are un angajator pentru acoperirea cheltuielilor legate de salarii.
 
Majorările au fost antrenate în principal de politica publică (creşterile de sa­larii din sectorul bugetar, precum şi a salariului minim), multe companii vă­zân­du-se nevoite să mărească lefurile pentru a preveni migraţia angajaţilor către sectorul bugetar. La acestea se mai adaugă şi alţi factori structurali, cum ar fi migraţia sau concentrarea investitorilor străini în centrul şi vestul ţării, de unde accesul la piaţa europeană este mai facil.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: