Reţeta dulce: una dintre cele mai vechi cofetării din Ardeal, extinsă după modelul Subway

Reţeta dulce: una dintre cele mai vechi cofetării din Ardeal, extinsă după modelul Subway

O reţetă simplificată a unei extinderi ar putea suna cam aşa: se ia un ardelean ambiţios, o experienţă de dezvol­tare în multinaţională şi un business de familie dulce, se amestecă bine şi re­zultă (deocamdată) cinci cofetării în Dej şi Cluj-Napoca şi afaceri anuale de peste un milion de euro.

„Cât trăim, învăţăm“, spune o veche zicală, însă cel mai important este să şi aplicăm lucrurile învăţate. Aşa şi-a propus şi clujeanul Andrei Trifan (33 de ani, foto), cel mai mare francizat al Subway din afara Bucureştiului (cu patru uni­tăţi), care promite să aplice regulile de extindere învăţate în cadrul lanţului american pentru a duce businessul fa­miliei sale, cofetăriile „Lemnul Verde“, în toată ţa­ra. „Brandul «Lemnul Verde» există încă din 1862, în perioada aceea era acolo un restaurant, cu o terasă şi doi castani“, poves­teşte Andrei, unul dintre membrii familiei Trifan, care s-a luptat să ex­tindă acest brand, profund înră­dăcinat în Dej, mai departe, către Cluj-Napoca. În centrul oraşului Dej, „Lemnul Verde“ înseamnă acum un res­taurant la man­sardă, un bar la subsol, o cofetărie şi un mic laborator. Din acest an, însă, fa­milia Trifan se pre­gă­teşte să treacă la un alt nivel.
 
De fapt, restaurantul, care apare în foto­grafii de epocă ale oraşului Dej de acum mai bine de o sută de ani, a apar­ţinut unei familii de evrei. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, proprietarii au fost ne­voiţi să plece, iar după 1945, timp de un an, a fost transformat în sediu de partid. Ulterior a devenit cofetărie şi de atunci şi până în prezent nu şi-a mai schimbat destinaţia, poves­teşte Andrei Trifan.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: