Renunţă înainte de a începe. Mai mulţi antreprenori care şi-au creat o afacere prin StartUp Nation au început deja să-şi dizolve firmele

Renunţă înainte de a
începe. Mai mulţi antreprenori care şi-au creat o afacere prin StartUp Nation
au început deja să-şi dizolve firmele

Mai mulţi afacerişti care şi-au creat firme pentru a beneficia de finanţarea de 44.000 de euro oferită prin programul StartUp Nation au renunţat la idee chiar înainte de a demara proiectele. Motivele sunt diverse: atât avântul lor, fără a şti de ce este nevoie la înfiinţarea unei afaceri, fie aplicarea programului în sine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până săptămâna trecută, 115 cereri de înfiinţare de firme finanţate prin programul StartUp Nation a primit Regnet, o companie care se ocupă cu înfiinţarea şi dizolvarea online de firme. Din acestea, 100 au fost într-adevăr înfiinţate, potrivit lui Cristian Bărcan, fondatorul Regnet.

Însă mai mulţi antreprenori, aflaţi în faţa faptului împlinit de a pune în practică planul de afaceri pentru care au primit finanţare prin StartUp Nation, au renunţat deja la idee.

Potrivit lui Cristian Bărcan, Regnet a primit deja circa 5-10 cereri de dizolvare a acestor tipuri de afaceri, atât firme create de companie, precum şi firme care au fost create independent. Însă, spune el, cei mai mulţi dintre cei care au renunţat la afaceri nu apucaseră să semneze deja acordurile de finanţare.

Motivele pentru care antreprenorii au renunţat, susţine Bărcan, sunt atât lipsa aprobării proiectului, lipsa obţinerii unui credit bancar, lipsa fondurilor pentru demararea afacerii până la obţinerea unei credit.

„Consider că a existat o culpă comună, în sensul în care multe persoane s-au avântat fără a înţelege exact ce presupune punerea în aplicare a unui plan de afaceri şi previzionarea costurilor unei afaceri, iar pe de altă parte, aplicarea programului în sine pe baza normelor emise”, a declarat Cristian Bărcan pentru „Adevărul”.

El spune că domeniile afectate sunt în general cele ale serviciilor: de la servicii de arhitectură sau design, până la servicii de publicitate, media sau tipărire/print.

Deşi programul StartUp Nation abia a demarat, recent, mai multe firme care au primit finanţare au apărut la vânzare pe diferite site-uri de specialitate, precum OLX.

Prin program, statul oferă 44.000 de euro fiecărui proiect acceptat, bani nerambursabili. Antreprenorii îi pot folosi pentru a cumpăra aparatura necesară pentru afacerea lor sau pot plăti salarii şi chirii.

citeste totul despre: