Renumit combinat chimic din România, vândut unui român cu afaceri în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Viromet Victoria are pierderi uriaşe

Unul dintre puţinele combinate chimice funcţionale din ţara noastră va fi vândut unui român cu afaceri la Milano, tranzacţia urmând să fie finalizată luna viitoare, scrie profit.ro

Omul de afaceri Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, vinde combinatul chimic Viromet Victoria, parte a grupului Interagro, despre care a anunţat recent că a fost repornit şi că se va aproviziona cu gaze din import, unui român care deţine în Italia o companie de trading de îngrăşăminte, metanol şi alte produse chimice şi care a preluat recent şi operatorul portuar SCAEP Giurgiu Port.

Astfel, potrivit informaţiilor Profit.ro, Viromet va fi preluat prin intermediul unei firme înfiinţate anul acesta în România şi controlate integral de către SCAEP Giurgiu Port. Tranzacţia poate fi finalizată luna viitoare. 

În prezent, Viromet este deţinut de Niculae prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, care are aproape 98% din capitalul social al combinatului, deţinere în valoare nominală de peste 46 milioane lei. Operatorul portuar de marfă este controlat în proporţie de peste 78% de către omul de afaceri Gabriel Ticea. Acesta deţine şi conduce în Italia o firmă de trading de îngrăşăminte, metanol şi alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul principal în Milano.

Ticea figurează oficial ca acţionar majoritar al SCAEP Giurgiu Port din primăvara acestui an, compania fiind controlată anterior de Ioan Niculae, tot prin vehicule juridice offshore. În ţară, Ticea se numără printre acţionarii distribuitorului angro de medicamente Romfarmachim, cu o deţinere de circa 6%.

SCAEP Giurgiu Port a lui Ticea este creditor al Viromet, după ce a preluat o creanţă în sumă neprecizată asupra combinatului chimic din Victoria, garantată cu peste 1.500 de echipamente şi instalaţii ale unităţii de producţie, potrivit datelor AEGRM. Creanţa a fost preluată de la comerciantul angro de îngrăşăminte chimice Autocora SRL al omului de afaceri din Alexandria Dănel Dinu.

Romital SRL din Milano a lui Gabriel Ticea figurează şi printre creditorii uneia dintre principalele companii insolvente controlate de Niculae, Interagro SRL, cu o creanţă de peste 4 milioane lei, preluată prin cesiune de la aceeaşi Autocora SRL. Romital s-a mai judecat în trecut cu Interagro SRL pentru o datorie de 55.000 dolari provenită din intermedierea în 2014, în favoarea companiei lui Niculae, a vânzării unei cantităţi de 11.000 tone de uree agricolă către o altă firmă din Italia, Chimitrade SpA, contra sumei de peste 4 milioane dolari. Şi SCAEP Giurgiu Port are o creanţă asupra Interagro SRL, de 2,38 milioane lei, provenită de asemenea de la Autocora. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite