Remus Borza: România are un excedent de producţie de 12 TWh la energie. Transelectrica trebuia să realizeze cablul submarin cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica a deversat o cantitate de apă echivalentă cu un TWh, care ar fi putut fi folosită la irigaţii
Hidroelectrica a deversat o cantitate de apă echivalentă cu un TWh, care ar fi putut fi folosită la irigaţii

România se confruntă pentru prima dată cu un excedent de producţie de 12 TWh pe care nu are cum să-i consume şi nici să-i exporte, energie care s-ar fi vândut „ca pâinea caldă” dacă Guvernul şi Transelectrica ar fi realizat cablul submarin care să lege ţara noastră cu Turcia, a decarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

„În jurul nostru şi pe pieţele europene preţul este de 30-32 euro/MWh, dar în Turcia se vinde la 60 de euro. Este incompetenţă managerială. Cablul submarin cu Turcia ne-ar fi salvat”, a afirmat Borza la un forum energetic.

El a mai spus că Strategia Energetică a României, votată în 2007 prevedea realizarea cablului submarin cu Turcia, însă acest lucru nu s-a întâmplat, indiferent de cine a guvernat.

Borza a mai spus că producătorii de electricitate ar trebui să renunţe la investiţii în unităţi noi de producţie, întrucât la nivel naţional se înregistrează un excedent semnificativ de producţie.

„Avem 12-15 TWh pe care nu avem unde să îi consumăm. Producătorii trebuie să renunţe la investiţii în noi capacităţi şi să prioritizeze investiţiile pentru retehnologizarea capacităţilor existente. Avem excedent de producţie, dar în România continuă investiţiile în regenerabile”, a completat avocatul. 

Soluţia: consum mai mare în irigaţii

El a adăugat că dacă în România ar exista un program de dezvoltare a sistemului de irigaţii, surplusul de energie ar putea fi folosit în acest domeniu.

„Hidroelectrica a fost nevoită să deverseze apa din lacuri, un 1 TWh în iulie. Dacă aveam irigaţii, îl foloseam acolo. Suplimentarea consumului ar genera 100.000 locuri de muncă şi peste 1 miliard de euro la bugetul de stat”, a mai spus Borza.

El a exemplificat prin faptul că în 1989 România avea 3,3 milioane de hectare de culturi agricole irigate, iar acum mai sunt doar 150.000 de hectare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite