UPDATE Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Toţi directorii companiei de stat au fost revocaţi din funcţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat Hidroelectrica FOTO Adevărul
Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat Hidroelectrica FOTO Adevărul

Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunţat astăzi că toţi directorii companiei au fost revocaţi din funcţie, 154 de angajaţi au fost concediaţi, iar cele 161 de posturi vacante au fost închise.

UPDATE: Hidro va încheia anul 2013 cu profit

Administratorul judiciar al Hidroelectrica estimează că producătorul de electricitate va trece pe profit în acest an, cu un câştig de 430 de milioane de lei, după pierderi de 170 milioane de lei anul trecut.

Producţia de energie estimată pentru acest an este de 13 TWh, faţă de 11,8 TWh anul trecut, în timp ce veniturile Hidroelectrica sunt estimate să ajungă la 2,7 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei în 2012.

Potrivit lui Borza, în acest an compania de stat va livra pe piaţa reglementată 3,9 TWh de energie, faţă de 5,5 TWh anul trecut, iar Hidroelectrica va înregistra venituri suplimentare de 434 milioane de lei ca urmare a aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a creşterii preţului la care producătorul de energie va livra electricitate pentru piaţa reglementată, de la 71 de lei la 125 de lei.

Fără atribuiri directe către Hidroserv-uri


Compania nu va mai finanţa investiţiile care nu au un aport în creşterea capacităţii de producţie a energiei şi va sista încredinţarea directă de contracte către Hidroserv-uri, subsidiare de servicii din Hidroeelctrica.

"În 2013 am bugetat zero lei pentru investiţiile care nu au contribuţie energetică (asigurarea apei potabile în localităţi, lucrări pentru agricultură), pentru că este imoral să le finanţeze doar Hidroelectrica. Beneficiarii trebuie să le finanţeze şi ei", potrivit lui Remus Borza.
"Hidroelectrica nu mai vrea să susţină financiar Hidroserv-urile şi nici să le crească artificial cifrele de afaceri. Nu le vom mai acorda prin încredinţare directă contracte, vor trebui să participe la licitaţii", a mai spus administratorul judiciar.


UPDATE Administratorul judiciar al Hidroelectrica a semnat ieri preavize de concediere pentru 154 de salariaţi ai companiei de stat şi a redus alte 161 de posturi care erau vacante.

"În 16 ianuarie am semnat preavize de concediere pentru 154 de salariaţi ai Hidroelectrica, iar alte 161 de posturi care erau vacante, deci neocupate, au fost închise", a declarat Remus Borza.

El a adăugat că în cursul acestui an vor ieşi la pensie alte 36 de persoane, iar până pe 30 iunie vor fi disponibilizate alte 500 de persoane din cele opt Hidroserv-uri controlate de Hidroelectrica, care au în total 2.500 de angajaţi.

Borza a mai spus că Euro Insol a mai dispus diminuarea cu 50% a anumitor sporuri şi prime, a diurnei, a valorii tichetelor de masă şi a eliminat tichetele de carburant. Potrivit lui Borza, în urma diminuării acestor costuri Hidroelectrica va face economii anuale de 10 milioane euro.


UPDATE Toţi directorii din Hidroelectrica au fost revocaţi din funcţie, iar postul de director general urmează să fie ocupat în urma unui concurs, a anunţat reprezentantul administratorului judiciar al producătorului de energie, Remus Borza.

Fostul director general al companiei, Ştefan Gheorghe, a preluat funcţia de director adjunct. 


Ieşirea din insolvenţă a companiei de stat Hidroelectrica ar putea avea loc la jumătatea acestui an, conform termenului asumat de administratorul judiciar al producătorului de energie, încă acest lucru depinde de soluţionarea celor 74 de dosare deschise în urma contestaţiilor la tabelul preliminar al creanţelor, a declarat Remus Borza, proprietarul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

"Avem un termen asumat pentru ieşirea din insolvenţă, la jumătatea acestui an. La 26 iunie, sperăm să putem cere judecătorului sindic închiderea procedurii de insolvenţă, dar asta depunde de soluţionarea celor 74 de contestaţii. 50 dintre acestea au fost rezolvate, iar pentru 23 avem termen la 23 ianuarie", a declarat pentru "Adevărul" Remus Borza.

Cele 74 de dosare au fost deschise în urma contestaţiilor la tabelul preliminar al creanţelor Hidroelectrica. Miza acestor contestaţii este de 420 de milioane de euro.

Administratorul judiciar susţine că producătorul de energie va înregistra un profit-record de 100 de milioane de euro în acest an, după pierderi de aproximativ 65 de milioane de euro estimate pentru anul trecut.

La jumătatea lunii iunie a anului trecut, Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa, iar cinci zile mai târziu, Tribunalul Bucureşti au acceptat cererea. Administrator judiciar al companiei de stat a fost numită Euro Insol, firmă deţinută de avocatul Remus Borza.

Odată cu intrarea în insolvenţă, 6 din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei au fost denunţate, în prezent energia hidro fiind vândută în mod direct numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite