Reindustrializarea pe baze private a României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru creşterea bunăstării populaţiei conform aşteptărilor întemeiate, România nu trebuie doar să crească în următorii 10 ani cu peste 4% pe an, dar şi să-şi modifice granularitatea acestei creşteri pentru a micşora problemele structurale.

Soluţia oferită îmbunătăţeşte „€œfitness”-ul economiei Româneşti implementând 2 idei: reindustrializarea pe baze private a economiei Româneşti respectiv îmbunătăţirea competitivităţii. Pentru îmbunătăţirea competitivităţii, ţinta propusă este a creşte în World Economic Forum Global Competitiveness Index de pe poziţia 76 pe 56, înaintea Bulgariei.

Baza academică este dată de corelaţiile/cauzalităţile existente între Indicele Compexitatii Economice şi respectiv, WEF GCI şi ritmul de creştere al bunăstării economice, cu proxy nu doar în PIB-ul pe cap de locuitor.
 
Creşterea bunăstării românilor întârzie. Creşterea economică episodică produsă nu contribuie nici la sporirea prosperităţii cetăţenilor, nici la dezvoltarea sustenabilă a economiei.
 
Reindustrializarea pe baze private a României generează simultan: creşterea bunăstării populaţiei, capitalizarea antreprenorilor locali, schimbarea compoziţiei şi complexităţii economiei, sustenabilizarea creşterii economice, reversarea trendului migraţiei şi a natalităţii, îmbunătăţirea buclei de feedback între cercetare-educaţie şi producţie

România este o ţară cu resurse diverse şi cel mai important cu un nivel de venituri pe cap de locuitor mult inferior complexităţii structurilor productive şi a capitalului uman productiv, ceea ce permite un ritm sporit de dezvoltare.
 
România nu mai poate construi combinate cu bani de la stat, în schimb poate avea o abordare de tip stat participativ contribuind cu viziune, credibilitate şi participarea în triumvirate public-privat la proiecte concrete.
 
Vorbim de un triumvirat în parteneriatele public-privat pentru că nuanţa cea mai importantă pentru dezvoltarea României este ca investitorii autohtoni să fie parte alături de investitorii străini şi stat în marile proiecte

Analogia de expansiune industrială şi de completare a lanţului de valoare adăugată este simplă: o ţara care produce mere înseamnă că are condiţiile de mediu şi cunoştinţele tehnologice să producă la un moment dat şi pere. Uşor va putea să se deplaseze spre stocarea fructelor şi procesarea în dulceţuri etc. Acesta este modul în care complexitatea productivă ajută România să progreseze mai repede decât mulţi alţii.
 
Cum anume România poate genera un demers de reindustrializare pe baze private?
 
Primul pas este identificarea intervenţiilor de sporire a productivităţii care pot genera aglomerări şi ecologii economice ce fac ca întregul să fie mai mare decât suma părţilor: mari poli de dezvoltare e.g. Cluj Innovation City.

Concret, programul de reindustrializare pe baze private va curpinde un set de masuri, pachete legislative, garanţii, finanţări, transfer tehnologic şi parteneriate pentru:

- completarea lanţurilor de valoare adăugată incomplete pe teritoriul României şi captarea suplimentară de valoare adaugată e.g. industrializarea producţiei agricole
- sporirea compexităţii produselor şi serviciilor create pe teritoriul României
-reconversia bazinelor industriale de tradiţie
-accelerarea dezvoltării celor 8 mari poli de dezvoltare regională
-capitalizarea antreprenorilor autohtoni
-implicarea IMM-urilor
-completarea ecosistemelor industriale
-întărirea legăturii între universităţi, cercetare şi producţie
- repatrierea capitalurilor
- stabilirea de politici industriale naţionale şi a domeniilor strategice
-privatizarea accelerată prin diferite metode a deţinerilor care nu se încadrează la deţineri strategice
-refacerea şi completarea arhitecturii financiare

Dezvoltări suplimentare în opiniile „Reindustrializarea privată a României: Cluj Innovation City”, „Romania: Stat participativ vs asistenţial ori minimal”, „4% creştere în Romania prin 8 poli: IT /Inovaţie, Aeronautică/Mecatronică”, „Lipsa de viziune” a Premierului Ponta se poate vindeca cu un „stat participativ”, „Campionii Economiei Româneşti” – un PP-PPP pentru expansiune regională”, „Amnistie fiscală în România”.

Articol publicat pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite