Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Romgaz şi Petrom produc fiecare câte jumătate din producţia naţională de gaze naturale

Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% - 40%.

În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate“, se arată în document.
 
În prezent, companiile petroliere plătesc o redevenţă între 3,5% şi 13% din producţie, în funcţie de mărimea zăcământului. Aceste niveluri au fost stabilite în anul 2004 şi sunt valabile timp de 10 ani, respectiv până la finele anului viitor. 
Pentru anul 2012, rata medie plătită de Romgaz este de 7%. 
 
În 2012, Romgaz a plătit bugetului de stat redevenţe de 212,3 milioane de lei, în scădere de la 215 milioane de lei în 2011 şi 218 milioane de lei în anul 2010.
 
Redevenţa este o sumă de bani pe care o plătesc statului societăţile care extrac resurse. Aceasta este stabilită ca un procent din valoarea producţiei.
citeste totul despre: