Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit din nou în mod controlat, marţi seară timp de opt ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat că a decis deconectarea de la Sistemul Energetic Naţional a unităţii 1 a CNE Cernavodă, marţi seara, începând cu ora 22:00, timp de opt ore.

De asemenea, reactorul 1 a mai fost oprit şi vineri, 6 ianuarie, în mod controlat, din cauza unei perturbaţii pe o linie de evacuare putere de 400KV în Sistemul Energetic Naţional, care aparţine operatorului de transport energie electrică Transelectrica.

”Desincronizarea controlată şi planificată a unităţii 1 CNE Cernavodă se realizează pentru efectuarea unor lucrări de desensibilizare a sistemului de excitaţie al generatorului unităţii 1 pentru a evita eventuale declanşări automate ale sistemului pe fondul unor perturbaţii meteo, aşa cum s-a întâmplat în datele de 8.11.2016, respectiv 06.01.2017.”, a precizat Nuclearelectrica.

Concret, lucrarea constă în implementarea unei modificări a sistemului de excitaţie al generatorului unităţii 1, prin înlocuirea unei cartele electronice cu o cartelă de tip nou, reproiectată, care filtrează mai eficient perturbaţiile induse de condiţiile meteo severe.

”Lucrările de desensibilizare a sistemului de excitaţie vor avea o durată aproximativă de opt ore şi unitatea 1 va fi resincronizată la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 11.01.2017”, arată compania.

Reprezentanţii societăţiiau menţionat că, înainte de a decide oprirea planificată, Nuclearelectrica s-a asigurat că nu va exista un impact negativ al acestei opriri asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional în noaptea de 10-11 ianuarie 2017, ”necesarul de consum fiind asigurat”.

”Lucrările la sistemul de excitaţie al generatorului se vor desfăşura conform procedurilor centralei, fără impact advers asupra personalului, securităţii centralei, populaţiei şi mediului înconjurător”, precizează compania.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica (SNN) a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut.

Compania a realizat în primele nouă luni ale anului trecut o producţie de 7.589 GWh, mai mică cu 3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ca urmare a prelungirii opririi planificate a unităţii 1, pentru realizarea unor investiţii care se fac o singură dată pe durata de viaţă iniţială a unui reactor.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 1,55 miliarde lei (345 milioane euro).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite