Răzvan Nicolescu: Petrom este în urmă cu îndeplinirea unei obligaţii asumate la privatizare. Trebuie să îşi majoreze capitalul cu valoarea terenurilor

Răzvan Nicolescu: Petrom este în urmă cu îndeplinirea unei obligaţii asumate la privatizare. Trebuie să îşi majoreze capitalul cu valoarea terenurilor

Petrom a fost privatizată în 2004, fiind acum controlată de către grupul austriac OMV

Petrom nu a pus în aplicare o obligaţie asumată în contractul de privatizare din 2004, respectiv majorarea capitalului cu terenurile deţinute de stat, pe care se află instalaţiile companiei, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la forumul "România 2035: Securitate şi Politici Energetice", organizat de ziarul "Adevărul".

Ştiri pe aceeaşi temă

El a criticat şi investitorii din sectorul de distribuţie. Oficialul s-a referit la Societatea pentru Administrarea Participaţiilor din Energie (SAPE), care a preluat participaţiile minoritare ale statului la companiile de distribuţie deja privatizate. Enel a achiziţionat de la Electrică un număr de trei distribuţii (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud), iar CEZ şi E.ON, câte una (Oltenia, respectiv Moldova).
 
"După ani întregi de profituri nu putem să constatăm decât că statul nu a luat decât foarte puţini bani ca dividende. Trebuie o discuţie legată de politică de dividende. Statul trebuie să îşi urmărească interesul acolo unde este acţionar minoritar. Trebuie să luăm exemplu de la Fondul Proprietatea", a afirmat Nicolescu.
 
El a spus că SAPE are ca prim obiectiv finalizarea diferendurilor cu investitorii privaţi din distribuţie. "Societatea trebuie să înceapă demersurile la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, statul român nu mai poate să amâne la nesfârşit. Nu ne mai putem permite, pentru că statul român are de încasat sute de milioane de euro", a mai completat ministrul.
 
Electrică se judecă anterior la Paris cu Enel, E.ON şi CEZ pentru neîndeplinirea obiectivelor asumate în în contractele de privatizare, inclusiv cele legate de investiţii. Înainte de listare, Electrică s-a divizat, iar participaţiile minoritare respective au fost preluate de către SAPE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările