Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, vrea să sesizeze organele de control ale statului în privinţa licitaţiilor suspecte de la Conpet

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, vrea să sesizeze organele de control ale statului în privinţa licitaţiilor suspecte de la Conpet

Conpet este transportatorul naţional de ţiţei

Departamentul pentru Energie va sesiza organele de control ale statului în privinţa Conpet, companie care a organizat anul trecut o serie de licitaţii suspecte, a mai afirmat Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

În urmă cu două zile, el i-a cerut managerului Conpet, Liviu Ilaşi, demiterea a trei directori din cadrul companiei, ca urmare a neregulilor constatate la licitaţia privind transportul feroviar, care a avut loc la finele anului trecut.
 
Întrebat dacă ia în considerare sesizarea organelor de control ale statului în acest caz, Nicolescu a răspuns afirmativ. „M-am gândit la acest lucru, o parte din informaţiile legate de Conpet sunt informaţii clasificate şi o să vedem cum se poate face o sesizare din partea mea“, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, la Adevărul Live.
 
Conpet a organizat în decembrie 2012 o licitaţie care a fost câştigată de către GFR, dar aceasta a refuzat să mai semneze contractul. Ulterior, la reluarea procedurii, în octombrie 2013, CFR Marfă a contestat licitaţia pe motiv că au fost introduse câteva condiţii în plus faţă de caietul de sarcini.
 
Iniţial, din 2009, Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a câştigat un contract pe trei ani, în valoare de 49 de milioane de euro, pentru transportul ţiţeiului şi gazolinei pentru Conpet, iar CFR Marfă a fost descalificată de la licitaţie pe motiv că avea datorii la stat. Într-unul dintre aceste contracte câştigate, GFR a subînchiriat apoi către CFR Marfă. 
 
Gruia Stoica se află în arest tocmai din cauza tentativei de a câştiga ilegal contractul de transport al cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. Omul de afaceri este acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cerea CFR Marfă la licitaţie. Contractul se ridica la 470 de milioane de lei pe trei ani.
 
Mai puteţi citi:
 
Conpet, compania naţională de transport al ţiţeiului, va fi listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 5 septembrie. Managementul companiei vede în această mişcare cea mai avantajoasă modalitate de a obţine finanţare de pe piaţa de capital.
 
Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti a raportat pentru primul semestru un profit net de 25,76 milioane lei, în creştere cu 25,7% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 20,49 milioane lei.
 
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Guvern, cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, cei doi discutând şi despre perspectivele de colaborare în domeniul energetic şi implicarea companiilor ruse în proiecte de transport şi stocare a resurselor energetice.
 
Patru bărbaţi, dintre care doi din judeţul Prahova, unul din municipiul Constanţa şi unul din Bucureşti, au fost prinşi în flagrant la 15 iunie, în localitatea Mărăşeşti, judeţul Vrancea,  în timp ce sustrăgeau produs petrolier dintr-o conductă magistrală.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: