Răzvan Nicolescu: Companiile de stat stau pe mulţi bani, e treaba managementului să propună investiţii profitabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de stat precum Electrica, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica au mulţi bani în conturi şi este treaba conducerii acestor companii să propună investiţii profitabile, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul conferinţei Analyst and Investor Day, organizate de către Fondul Proprietatea.

El a fost întrebat ce părere are de faptul că Electrica are, în urmă listării din această vara, câteva sute de milioane de euro în conturi şi dacă acesta va fi modelul şi pentru următoarele oferte publice la companiile de stat.

"Există avantaje şi dezavantaje. Electrica are investiţii programate de circa 170 de milioane de euro pe an. Are oportunităţi de achiziţii atât în România, cât şi în regiune. Listarea Electrica poate fi un model, statul are 49% din acţiuni, poate fi un model că statul să îşi cunoască limitele", a afirmat Nicolescu. 

Electrica este interesată de achiziţia unor distribuţii de energie scoase la vânzare de către grupul italian Enel, în vreme ce o posibilă achiziţie în regiune ar putea fi Moldelectrica.

El a mai spus că Hidroelectrica este în insolvenţă şi că ieşirea din procedura de reorganizare judiciară depinde de judecătorul sindic. "Cum va ieşi din insolvenţă, vom demara listarea. Vrem să investească în modernizarea hidrocentralelor", a continuat oficialul. 

"Dacă va uitaţi la companiile de stat, au mulţi bani în conturi. E vorba de Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica. Este treaba managementului să propună investiţii profitabile", a punctat el.

Importantă societăţilor de stat a fost subliniată şi de către Dean Thompson, însărcinat cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti. "Listarea publică a Electrica, compania de stat distribuitoare de electricitate, a testat cu succes interesul pentru investiţiile pe piaţă românească de capital şi în companiile energetice româneşti. Listarea Romgaz pe Bursă de Valori Bucureşti, în noiembrie 2013, şi listarea de certificate globale de depozit ale Romgaz la Bursă de Valori din Londra au influenţat pozitiv preţul acţiunilor companiei şi lichiditatea să. Listările iniţiale cu succes a Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica au demonstrat că investitorii români şi străini au încredere în viitorul acestor active. În noiembrie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis o reglementare care permite tuturor companiilor cotate la BVB să emită certificate globale de depozit (GDR) pe pieţele de capital străine. Este o măsură benefică şi va consolida pieţele de capital în

România. Pe baza influxului de capital privat, guvernanţă corporativă ar trebui să fie standardul, nu excepţia", se arată în discursul pregătit al lui Thompson, furnizat presei.

El mai spune că România a înregistrat progrese în restructurarea companiilor de stat. "Succesul managementului profesionist la Transelectrica şi actuală şi promiţătoarea reorganizare prin insolvenţă a Hidroelectrica, companie care se aşteaptă să anunţe cel mai mare profit din istorie anul acesta, demonstrează că managerii profesionişti pot schimbă lucrurile în bine. Companiile controlate de stat pot funcţiona profitabil, la egalitate cu companiile private, cu condiţia că managerii să fie bine aleşi, profesionişti şi să li se permită să funcţioneze independent, fără amestecul guvernului sau al politicienilor", se mai arată în discurs.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite