Raport: Transelectrica a făcut achiziţii suspecte, nu a înregistrat tranzacţii transfrontaliere şi a acordat sporuri de 312 milioane de lei între 2009 şi 2013

Raport: Transelectrica a făcut achiziţii suspecte, nu a înregistrat tranzacţii transfrontaliere şi a acordat sporuri de 312 milioane de lei între 2009 şi 2013

Transelectrica operează sistemul naţional de transport al energiei

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a încheiat între anii 2009 şi 2013 mai multe contracte problematice, în vreme ce angajaţii au beneficiat de indemnizaţii şi sporuri de peste 300 de milioane de lei de lei, potrivit unui raport al Corpului de Control al primului-ministru.

Documentul menţionează şi că un fost director general a fost în conflict de interese, potrivit Agerpres.
 
În urma celor constatate, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală.
 
Unul dintre aspectele urmărite a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional. Acestaa fost achiziţionat la un preţ de peste 7 milioane de lei fără TVA şi a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012. În urmă controlului s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifica operaţiunile de tranzit de energie electrică şi nu permite participanţilor la piaţă de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Naţional operaţiunile de tranzit, deşi această era o cerinţă prevăzută în specificaţiile tehnice. În această situaţie, participanţii la piaţă de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, şi nu prin sistemul DAMAS.
 

Tranzacţii transfrontaliere în orb

 
Ca urmare a deficienţelor informatice, Corpul de Control a depistat nereguli şi la tranzacţiile transfrontaliere cu energie electrică. De asemenea, în urma unor verificări prin sondaj s-a constatat că reprezentanţii Transelectrica au avut deficienţe în exercitarea atribuţiilor de serviciu în legătură cu verificarea şi confirmarea tranzacţiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societăţi. În urmă nerespectării procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societăţi contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.
 

Exces de sporuri

 
Un alt aspect menţionat în raport este excesul de sporuri, indemnizaţii, beneficii şi alte avantaje băneşti acordate personalului societăţii în perioada 2009-2013, în baza contractului colectiv de muncă. Este vorba despre 20 de sporuri şi indemnizaţii, la care se adaugă 23 de adaosuri şi alte beneficii, suma totală alocată pentru plata lor în perioada vizată fiind de aproape 312 milioane de lei.
 

Conflict de interese 

 
Raportul menţionează şi un posibil caz de conflict de interese, în care s-ar fi aflat Adrian Băicuşi, fost director general al Transelectrica din ianuarie 2009 până în noiembrie 2010. 
 
În perioada în care a deţinut funcţia de director general al Transelectrica, Băicuşi a reprezentat compania la încheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucureşti, societate în cadrul căreia a ocupat funcţia de director general până la data de 30 septembrie 2008. 
 
Între cele două societăţi au fost încheiate, în perioada respectivă, trei contracte de furnizare în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, precum şi un act adiţional care majora un contract cu 735.000 de lei. 
 
Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de către Băicuşi a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă înainte de a prelua conducerea Transelectrica poate reprezenta o situaţie de conflict de interese.
 
Raportul Corpului de Control este datat august 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările