Raport Delloite: Investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat de peste 26 miliarde dolari

Raport Delloite: Investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat de peste 26 miliarde dolari

Investiţiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde de dolari şi vor aduce un plus de 40 miliarde de dolariPIB-ului României.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Tot în aceeaşi perioadă, impactul asupra pieţei muncii se traduce prin susţinerea unui număr mediu anual de peste 30.000 de locuri de muncă.
 
Aceste concluzii rezultă din raportul independent Deloitte Europa Centrală "Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești", realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).
 
Studiul analizează o perioadă de 40 de ani, începând cu anul 2000. Datele utilizate aparţin Deloitte sau provin din surse publice (Comisia Europeană, ENTSO-G, ANRM, ANRE, etc.), iar previziunile au fost realizate pe baza ipotezelor Deloitte Europa Centrală cu privire la evoluția, în general, a economiei românești și, în particular, a industriei offshore.
 
Raportul prezintă şi valoarea strategică a proiectelor din Marea Neagră; acestea vor permite, ulterior asigurării consumului intern de gaze, întărirea rolului României în asigurarea securităţii energetice regionale, transformând-o în ţară exportatoare de siguranţă energetică (35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România).
 
Impactul proiectelor offshore asupra economiei românești a fost evaluat pe baza modelului Input-Output elaborat de laureatul Nobel, economistul american Wassily Leontief.
 
“Acest nou raport de impact elaborat de Deloitte oferă o radiografie a activităţilor economice din Marea Neagră ce sperăm să contribuie la înţelegerea importanţei derulării acestor investiţii”, afirmă Dinu Bumbăcea, Partener Coordonator Deloitte Consultanţă.
 
Echipa de proiect Deloitte care a realizat acest studiu, selectată în baza unui proces competitiv, a fost compusă din experți din România și Polonia, cu o vastă experiență in utilizarea acestui model, sub coordonarea lui Dinu Bumbăcea – Partener  Coordonator Deloitte Consultanţă, şi Irena Pichola - Leader al Practicii de Sustenabilitate Deloitte Europa Centrală. Metodologia utilizată reprezintă abordarea consacrată pentru elaborarea unor astfel de rapoarte, permiţând investigarea impactului unei industrii asupra mediului economic, furnizorilor şi subcontractorilor din diferite sectoare ale economiei, precum şi a impulsului generat de remunerarea angajaților, care contribuie la creşterea economică.
 
citeste totul despre: