RAFO Oneşti a intrat din nou în insolvenţă. Ultimii 348 de angajaţi ai rafinăriei vor fi concediaţi până la jumătatea acestei luni

RAFO Oneşti a intrat din nou în insolvenţă. Ultimii 348 de angajaţi ai rafinăriei vor fi concediaţi până la jumătatea acestei luni

RAFO Oneşti nu a mai funcţionat deloc în ultimii şase ani

RAFO Oneşti a intrat din nou în insolvenţă, după ce Tribunalul Bacău a admis cererea de intrare în procedură de organizare judiciară, ultimii 348 de angajaţi ai rafinăriei urmând să fie concediaţi colectiv până la jumătatea acestei luni. De şase ani, rafinărie nu a funcţionat deloc, iar planurile de relansare ale unor investitori basarabeni au eşuat.

Cei 348 de angajaţi ai societăţii RAFO Oneşti au primit preaviz de concediere colectivă, iar de la jumătatea acestei luni vor intra în şomaj, potrivit News.ro. Disponibilizarea ultimilor salariaţi ai rafinăriei din Oneşti se face după mai bine de şase ani în care societatea nu a funcţionat.
 
De altfel, la sfârşitul lunii octombrie, Tribunalul Bacău a admis cererea de intrare în insolvenţă a rafinăriei formulată de către administratorul societăţii. Administrator judiciar provizoriu al rafinăriei a fost desemnat Casa de Insolvenţă Transilvania, filiala Bucureşti, care va notifica creditorii pentru ca, până pe 11 decembrie, să înregistreze cererile de admitere a creanţelor. Termenul de definitivare a tabelului creanţelor va fi 25 ianuarie 2017. Rafinăria va fi supusă unui program de reorganizare.
 
În prima parte a lunii iunie, firma Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria şi controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova, a preluat pachetul de 96,5% din acţiunile RAFO deţinut anterior de grupul Petrochemical Holding GmbH, înregistrat tot în Austria şi controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, fostul proprietar al rafinăriei. 
 
Noii acţionari convocaseră o Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) pe data de 1 august, pentru a aproba renunţarea la declanşarea procedurii falimentului RAFO, precum şi contractarea unor împrumuturi în valoare totală de 10 milioane euro pentru finanţarea unui proiect de retehnologizare şi modernizare, cu scopul repornirii rafinăriei, potrivit Profit.ro.
 
Numai că AGA respectivă nu a mai avut loc pentru că, potrivit presei locale din Bacău, care citează inclusiv lideri sindicali din rafinărie, basarabenii s-au retras din afacere în cele din urmă, iar acţiunile RAFO au fost preluate de către o firmă înregistrată în Belgia, Result-4-You BVBA, care ar fi controlată de un anume Daniel Goldberg, care ar fi fost, în trecut, membru al Consiliului de Administraţie al RAFO.
 
RAFO Oneşti s-a mai aflat în reorganizare judiciară din 2004 până în 2010, când au fost achitate toate obligaţiile de natură financiară. Însă, după finalizarea programului de reorganizare, rafinăria şi-a oprit activitatea.
 
„În perioada iunie 2010 – decembrie 2015, au existat mai multe proiecte de modernizare, investiţii şi repornire, dar, din motive pe care doar acţionariatul le ştie, nu s-a implementat nimic. Fapt pentru care, din 2010 şi până în prezent, rafinăria nu a funcţionat nicio oră. Acum, surprinzător, se cere intrarea în insolvenţă, cu iniţierea unui nou program de reorganizare“, a declarat, luni, pentru News.ro, liderul Sindicatului Rafinorul din RAFO Oneşti, Ion Marian.
 
Potrivit acestuia, după disponibilizarea tuturor salariaţilor, aproximativ 80 de persoane vor fi angajate, pe perioadă determinată, pentru constituirea fluxului necesar siguranţei rafinăriei pe perioada conservării.    
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: