Rafinăria Arpechim va fi preluată de stat şi vândută la pachet cu Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după o privatizare eşuată în toamna lui 2012        FOTO Adevărul
Combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după o privatizare eşuată în toamna lui 2012        FOTO Adevărul

Statul va prelua rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom, iar aceasta va fi privatizată la pachet cu combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, o comisie interministerială urmând să fie formată în cel mai scurt timp pentru a negocia cu grupul austriac OMV condiţiile tranzacţiei şi pentru a prezenta un proiect de act normativ.

Constantin Niţă, propus ca ministru al Economiei în noul Cabinet, a declarat ieri, în cadrul audierilor de la comisiile de specialitate din Parlament, că există deja investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

„Societatea este în insolvenţă, este condusă de un administrator judiciar şi un administrator special care au luat cele mai bune măsuri care să poată aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut caietul de sarcini, s-a scos la licitaţie, doritorii se pot înscrie. Termenul este 28 martie. În această strategie de privatizare sigur că sunt doritori care să ia şi Arpechimul. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim. Sigur că suntem într-o discuţie cu Petrom pentru preluarea acestei entităţi. Vom vedea cum“, a precizat Niţă.

El a mai spus că va fi o restructurare de management la Oltchim, având în vedere că sunt 21 de directori şi combinatul funcţionează la 20% din capacitate, ceea ce este inacceptabil.

Comisie interministerială

Planul este ca o entitate a statului, precum Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), să preia rafinăria de la Petrom, iar, ulterior, cele două entităţi să fie vândute la pachet, a precizat Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din cadrul Oltchim. „Comisia interministerială trebuie să vină cu o propunere de act normativ, care va fi apoi supus aprobării Guvernului. Ar fi perfect dacă acest lucru s-ar face până în data de 28 martie, data până la care trebuie să fie depuse ofertele angajante pentru Oltchim“, a afirmat Cernev, pentru „Adevărul“. 

Cine sunt pretendenţii pentru combinat

Combinatul va fi vândut fără datorii, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 305 milioane de euro. Oltchim deţine deja activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim.

În acest moment există mai mulţi investitori interesaţi: chinezii de la Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum; traderul rus de materii prime Oil Gas Trade (OGT) şi un consorţiu format din cele cinci SIF-uri şi Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de către omul de afaceri Ştefan Vuza. De asemenea, Petchem, divizia petrochimică a grupului petrolier MOL, s-a arătat recent interesată.

La această listă se poate adăuga grupul azer SOCAR, care a solicitat recent mai multe seturi de date despre combinatul vâlcean.

Terenul combinatului contra datorii

Autorităţile locale din Râmnicu Vâlcea poartă discuţii pentru preluarea unui teren care aparţine Oltchim, în contul unor datorii de 4,3 milioane de lei pe care combinatul le are către bugetul local, la care se adaugă penalităţi de 210.000 de lei.

Oltchim este cel de-al doilea mare datornic la bugetul municipiului, nemaiplătindu-şi taxele şi impozitele locale de la jumătatea anului 2012. Autorităţile vor să preia un teren în zona „Colonia Nuci“, pe care să construiască ulterior trei blocuri de locuinţe sociale. 

De asemenea, autorităţile vâlcene doresc să preia carierele de lignit de la Alunu şi Berbeşti şi să le integreze împreună cu CET Govora, astfel încât să creeze un complex integrat. CET Govora alimentează cu energie şi abur platforma industrială de la Oltchim.

Mai puteţi citi:

Creditorii Oltchim au aprobat prelungirea cu două luni a perioadei de vânzare a activelor companiei. Noul termen e 28 martie

Creditorii Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au aprobat prelungirea cu două luni, din 31 ianuarie până în 28 martie, a perioadei de vânzare a activelor companiei, la solicitarea potenţialilor investitori, potrivit Mediafax

În jur de 300 de foşti angajaţi de la Arpechim au protestat în faţa Prefecturii

Aproapre 300 de foşti angajaţi de la Arpechim au protestat, astăzi, între Primăria Piteşti şi Prefectură. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt în situaţia să fie executaţi silit din cauza faptului că trebuie să returneze banii pe care i-a primit pe vremea când erau angajaţi, pentru murături şi prime.

PCC, acţionarul care a pus beţe-n roate Oltchim, se retrage din licitaţia pentru privatizarea combinatului. În 2012, oferise 2,9 milioane de euro pe companie

Compania germană PCC SE, acţionar privat al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), şi fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital au decis să nu mai participe la cea de-a doua licitaţie pentru privatizarea combinatului chimic.

Patru investitori pentru Oltchim. Ungurii de la MOL au cumpărat caietul de sarcini

Concernul maghiar MOL se numără printre investitorii interesaţi de combinatul din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, caietul de sarcini a fost cumpărat şi de ruşii de la Oil Gas Trade, omul de afaceri Ştefan Vuza, prin Chimcomplex Borzeşti, şi consorţiul chinez Baota Petrochemical Group- Junlun Petroleum.

Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti

Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite