Profit cu 200% mai mare pentru OMV Petrom în primul semestru

Profit cu 200% mai mare pentru OMV Petrom în primul semestru

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 1,21 miliarde lei, cu aproape 200% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primele şase luni din 2016, compania a raportat profit de numai 408 milioane lei.

Rezultatul favorabil se datorează, potrivit reprezentanţilor companiei, preţurilor în creştere ale ţiţeiului, marjelor de rafinare solide şi cererii mai mare pentru toate produsele.

„În primele şase luni din 2017, am transformat condiţiile de piaţă favorabile într-o performanţă operaţională şi financiară solidă. Am beneficiat de preţuri ale ţiţeiului în creştere, marje de rafinare solide şi de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplină strictă a costurilor. În consecinţă, rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale la 1-6/17 a ajuns la 1,66 mld lei, ambele segmente, Upstream şi Downstream, înregistrând creşteri semnificative”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom SA.

Un alt element care a susţinut profitul Petrom este eliminarea „taxei pe stâlp” de la 1 ianuarie 2017.

Investitiile au scăzut cu 32% în primul semestru, la 913 milioane lei, de la 1,34 miliarde lei în primul semestru din 2016, influenţate în principal de reducerile substanţiale de investiţii din segmentul Upstream.

Pentru 2017, compania şi-a revizuit estimările de investiţii în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde euro de la 0,8 miliarde euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri şi revizuirii proiectelor. Cu toate acestea, reprezentanţi spun că sunt pregătiţi pentru o intensificare a activităţii de investiţii în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziţia financiară solidă. „Am menţinut estimarea de declin al producţiei medii zilnice în jur de 3% faţă de 2016, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului”, mai spun ei.

De asemenea, compania a semnat în luna iulie contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanţu, ca parte a strategiei de a se concentra pe activităţile de bază. În plus, în dată de 5 iulie, centrala electrică Brazi şi-a reluat operaţiunile la jumătate din capacitate.

Compania avea la sfârşitul primului semestru 14.332 angajaţi, cu 6% (905) mai puţini faţă de perioada similară a anului trecut.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,78% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Compania are o valoare de piaţă de 18,1 miliarde lei (4 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere de la bursă. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările