Profesor de finanţe: Nu încerca să fii prea deştept când investeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meir Statman. FOTO www.wall-street.ro
Meir Statman. FOTO www.wall-street.ro

Cu o abordare pe cât de simplă, pe atât de realistă, Meir Statman vorbeşte într-un interviu acordat wall-street.ro despre ce vor de fapt investitorii şi cum „reuşesc“ aceştia de cele mai multe ori să îşi pună singuri piedici în calea succesului.

Meir Statman este profesor de finante in cadrul Santa Clara University si autor al mai multor materiale de cercetare si carti in care analizeaza comportamentul investitorilor. Americanul a vorbit luna aceasta in fata analistilor CFA Romania si a studentilor din ASE.

Wall-Street.ro: Ati scris o carte despre “Ce vor in realitate investitorii”. Care este raspunsul la aceasta intrebare?

Meir Statman: Cand intrebi un investitor ce vrea, acesta iti va spune simplu: “sa fac profit”. Urmatoarea intrebare este insa ce va face cu acei bani, pentru ce este acel profit? 94% din investitori spun ca vor “siguranta financiara”; de asemenea, 60% din acestia mai spun ca vor castiguri financiare pentru a-si ajuta copii.

Nu in ultimul rand, sunt destui investitori care vor sa faca bani doar pentru a demonstra ca au succes, pentru a demonstra un anumit statut social - vorbim de acel punct in care oamenii au mai multi bani decat cei necesari pentru a-si acoperi nevoile de baza. In cazul acesta vedem si un alt comportament specific: lumea in general uraste guvernele si exista investitori care atunci cand ajung sa faca suficient de multi bani, prefera mai degraba sa arda 2 dolari decat sa ii plateasca sub forma de taxe.

WS: Ati vorbit despre investitii pentru viitorul copiilor; cum ar trebui sa isi plaseze banii cineva care urmareste exact acest obiectiv?

Meir Statman: Cand vorbim despre “investitiile in proprii copii” automat facem referire la mult mai mult decat bani: vorbim de o investitie in educatia acestora si dezvoltarea autocontrolului financiar. Acum, daca este sa vorbim punctual, in SUA cand vrei sa pui bani deoparte pentru copii exista anumite tipuri de conturi pentru investitii pe termen lung, care sunt scutite de impozit pe profit… nu stiu in ce masura acestea exista si in Romania (n.red. nu exista).

Nu as recomanda o investitie directa in actiuni celor care vor sa faca acest lucru pentru viitorul copiilor. As recomanda in schimb o investitie indirecta in actiuni prin intermediul unor fonduri mutuale care au costuri administrare foarte reduse.

Citiţi interviul pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite