Producătorii de energie din surse regenerabile acuză statul că aruncă în haos sectorul, dar România şi-a îndeplinit deja cota stabilită pentru 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia verde a adus costuri suplimentare în factură, iar industria a ameninţat cu relocarea. Autorităţile au tăiat subvenţiile la energie regenerabilă în 2013 şi acum producătorii se plâng că sunt aproape de faliment  FOTO Shutterstock
Energia verde a adus costuri suplimentare în factură, iar industria a ameninţat cu relocarea. Autorităţile au tăiat subvenţiile la energie regenerabilă în 2013 şi acum producătorii se plâng că sunt aproape de faliment  FOTO Shutterstock

Investitorii din domeniul energiei regenerabile critică decizia Guvernului de a păstra la un nivel scăzut, pentru al treilea an consecutiv, cota obligatorie de energie din surse regenerabile, susţinând că măsura va falimenta firmele şi „va arunca în haos“ industria.

„La sfârşitul anului trecut, în cadrul COP21, 186 de ţări au ajuns la un acord istoric şi anume să lupte împotriva emisiilor de CO2 şi să îşi concentreze eforturile pentru a susţine energia produsă din surse regenerabile. În acest timp, România continuă să promoveze o politică prin care statul doreşte falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile care azi asigură cca 20% din consumul de energie electrică la nivel naţional. La propunerea ANRE, Guvernul a luat decizia de a păstra pentru al treilea an la rând cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, nesustenabil pentru investiţiile existente şi anume 12,15% faţă de 17% prevăzut iniţial în Legea 220/2008, lege în baza căreia s-au făcut toate investiţiile din sector“, se arată într-un comunicat comun al asociaţiilor care reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România - RWEA, PATRES, RPIA şi ArmHE.

Asociaţiile afirmă că pierderile totale înregistrate în anul 2014 de sectorul energiei regenerabile se ridică la 2,1 miliarde de lei.

Aceştia se întreabă dacă îşi permite România falimentul în masă al producătorilor de energie din surse regenerabile.

„Situaţia este critică, cota aprobată acoperind în 2016 circa 50% din certificatele verzi care vor fi în piaţă. Potrivit Ordinului ANRE 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12,116,662 certificate verzi în anul 2016 faţă de 18,909,036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6,792,374 certificate verzi la care se adaugă şi cel deja existent în piaţă de 4,045,324 bucăţi (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)“, se mai arată în comunicat.

Certificatele verzi, impozitate înainte de a fi vândute

Acesta mai subliniază că în condiţiile acestui uriaş excedent, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul, deşi se afla de-facto în stare de insolvenţă prin ne vânzarea certificatelor verzi.

Asociaţiile şi patronatele de profil ce reprezintă industria producătorilor de energie din surse regenerabile din România au o putere instalată de peste 5.000 MW şi investiţii de circa 8 miliarde euro.

Cerc vicios

Guvernul a adoptat o cotă de energie regenerabilă care va primi certificate verzi în 2016 de la 11,9% la 12,15%. România a îndeplinit deja cota de 24% stabilită de Comisia Europeană pentru anul 2020. România sprijină folosirea energiei regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Producătorii de electricitate din surse regenerabile primesc un număr de astfel certificate la livrarea unui MWh în sistemul energetic naţional. Furnizorii au obligaţia de a le cumpăra, dar le introduc în facturi, astfel că în final populaţia şi companiile plătesc contravaloarea acestor certificate. 

Industria grea a ameninţat cu închiderea sau relocarea

Din cauza costurilor tot mai mari cu certificatele verzi, marii consumatori industriali au început să se plângă că le este afectată competitivitatea şi au ameninţat cu închiderea unor capacităţi şi relocarea altora. Astfel, din 2013, Guvernul a redus subvenţiile la energia verde pentru capacităţile noi şi a amânat plata unor certificate pentru producătorii aflaţi deja în funcţiune. De asemenea, Guvernul a stabilit o schemă de exceptare pentru marile companii industriale.

Acest lucru a nemulţumit, însă, producătorii de energie regenerabilă, care arată acum că există un excedent de certificate verzi în piaţă, iar producătorii nu le mai vând, astfel că suferă pierderi financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite