Principalul actor interesat de Oltchim, descurajat de problemele de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul ofertant pentru preluarea activelor combinatului chimic Oltchim, Chimcomplex Borzeşti, este gata să se retragă din tranzacţie dacă organizatorii licitaţiei şi autorităţile de mediu nu se implică în rezolvarea problemelor de mediu ale societăţii. Compania ţinteşte să dezvolte, prin achiziţie, un hub, prin înfiinţarea Companiei Române de Chimie, care să relanseze industria chimică românească.

Invitat la Adevărul Live, omul de afaceri Ştefan Vuza, preşedinte al grupului de firme Serviciile Comerciale Române, care controlează Chimcomplex SA, a vorbit despre preluarea activelor combinatului chimic Oltchim. Compania a depus o ofertă angajantă pentru şase din cele nouă pachete de active ale combinatului, având însă alţi opt competitori pentru pachete separate de active.

Vuza a declarat că există o interpretare privind tratarea problemelor de mediu de la Oltchim, iar dacă organizatorii licitaţiei şi autorităţile de mediu spun în continuare că nu sunt interesate de rezolvare, compania îşi va retrage oferta.

Potrivit lui, caietul de sarcini are multe interpretări, iar acestea pot să coste 40 de milioane de euro. „Niciun cumpărător din chimie nu vine într-o zonă tulbure”, a spus el, comentând retragerea din cursa pentru active a producătorului polonez de produce chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, care era principalul rival al companiei româneşti în această tranzacţie.

Vuza spune că încearcă să afle de competenţa cui sunt problemele de mediu, însă autorităţile nu se pot pune de acord. „Pentru că în caietul de sarcini spune, la un moment dat, că rezolvă ei, ca vânzători, în altă pagină spun: «Dar dacă totuşi autoritatea o să îţi spună ţie să le rezolvi, atunci le rezolvi tu»”.

Omul de afaceri susţine că dacă viorile vor fi acordate şi toţi vor cânta aceeaşi partitură, compania îşi va menţine oferta. În schimb, dacă nu există interes din partea organizatorilor licitaţiei şi a autorităţilor de mediu, Chimcomplex se va retrage, la fel ca PCC.

Relansarea industriei chimice

Vuza consideră că Oltchim şi Chimcomplex trebuie să se unească sub un singur brand, Compania Română de Chimie, deoarece în caz contrar vor dispărea, în acelaşi mod în care, din 1989 până în prezent, din 72 de fabrici combinate şi uzine chimice au rămas doar 14.

Motivele acestui declin sunt, potrivit lui Vuza, cumpărarea unor capacităţi de producţie de către jucători din Uniunea Europeană, pentru a acapara piaţa, lipsa de strategie şi de viziune atunci când s-au făcut anumite privatizări, dar şi nepriceperea unor antreprenori care au ajuns să stăpânească combinatele.

Omul de afaceri consideră că industria chimică românească are sens, deoarece deţine patru elemente esenţiale. Primul este reprezentat de materia primă, de care România nu duce lipsă (petrol, gaze, sare, lemn). „Or noi, chiar dacă avem materii prime, nu prea ştim să le mai exploatăm, ci le vindem ca atare”, spune Vuza.

Dacă ar fi o întrebare despre ce breaslă ar putea asigura o creştere a PIB-ului în următorii cinci ani cu fascinanta cifră de 10% pe an, an de an, atunci vă răspund că relansarea chimiei este singura. Ştefan Vuza preşedinte SCR

Cel de-al doilea este know-how-ul, pe care România îl deţine prin existenţa a 17 universităţi cu facultăţi de chimie, 11 institute de cercetare şi 28 de licee de chimie. Al treilea element este să ai şi tehnologia, unde nu stăm foarte bine, dar există posibilitatea de finanţare. Ultimul element este piaţa. Potrivit lui Vuza, în prezent România importă chimicale în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce în vremea lui Ceauşescu cele 72 de combinate produceau 36 de miliarde euro în banii de astăzi, din care 10 mergeau la export, iar restul mergeau în ţară, la dispoziţia celorlalte bresle care le procesau

„Vrem să continuăm crearea acestei Companii Naţionale de Chimie, formată din Oltchim şi Chimcomplex, pentru că are sens economic şi merită. Ţara are specialişti care doresc să se implice, avem materii prime. A prelua activele e uşor, însă ce faci după e mult mai important decât să cumperi. Merită dezvoltată în continuare domeniul şi zona”, explică Vuza.

Ce se va întâmpla cu angajaţii

Ştefan Vuza susţine că numărul de salariaţi este în negociere. Compania s-a oferit să preia 1.200 de angajaţi, fiind dispusă să extindă numărul până la 1.500. Cu toate acestea, spune el, pe liste s-au înscris doar 900 că vor să rămână, mult mai puţin decât ar avea nevoie combinatul, ceilalţi optând pentru cele 18 salarii compensatorii.

El dă asigurări că, în cazul unei preluări ale combinatului, salariile vor rămâne la acelaşi nivel, chiar dacă la Chimcomplex vor fi mai mici decât cele de la Olchim, justificarea fiind că productivitatea muncii este mai mare la Oltchim.

Chimcomplex este singurul ofertant care s-a oferit să preia salariaţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite