EXCLUSIV Primul parc fotovoltaic al statului este gata de inaugurare. Investitorul este Electrocentrale Grup, o societate desprinsă din Termoelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul fotovoltaic de la Chişcani a fost racordat la Sistemul Energetic Naţional în luna iunie
Parcul fotovoltaic de la Chişcani a fost racordat la Sistemul Energetic Naţional în luna iunie

Electrocentrale Grup SA, o societate desprinsă din Termoelectrica, a finalizat investiţiile la centrala bazată pe energie solară din perimetrul comunei Chişcani, judeţul Brăila. Parcul cu panouri fotovoltaice se întinde pe aproape patru hectare

„Parcul fotovoltaic şi centrala electrică de 1,7 MW de la Chişcani, judeţul Brăila, reprezintă prima investiţie de acest gen a unei companii cu capital integral de stat. În prezent, sistemul este în stare de funcţionare şi îl vom inaugura vineri, 3 iulie“, a declarat pentru „Adevărul“ Eduard Olteanu, directrorul general al Electrocentrale Grup SA.

Investiţia s-a realizat din surse proprii ale societăţii, valoarea totală fiind de aproximativ 11 milioane de lei (2,4 milioane de euro), ceea ce înseamnă un cost specific de 1,4 milioane de euro/MW.

„Valoarea totală a investiţiei a fost cu 12% sub costurile estimate prin devizul general din studiul de fezabilitate şi cu 15% sub costurile estimate în planul anual al investiţiilor publice aferent anului 2014 şi în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat pentru anul 2014“, a precizat Eduard Olteanu.

El a mai arătat că, potrivit analizei economice a investiţiei, durata de recuperare este de 9,3 ani, în condiţiile în care durata de viaţă a centralei este de 25 de ani.

„Investiţia se susţine şi prin faptul că, pe lângă veniturile încasate din energia livrată, obţinem fonduri şi din vânzarea de certificate verzi“, ne-a mai spus directorul general al Electrocentrale Grup.

Racordat la Sistemul Energetic Naţional

Lucrările de construcţii şi montaj ale centralei electrice fotovoltaice de 1,7 MW de la Chişcani s-au finalizat la sfârşitul lunii februarie 2015, iar în cursul lunii iunie 2015 s-au finalizat şi lucrările de racordare a parcului fotovoltaic la Sistemul Energetic Naţional, în prezent fiind în derulare procedura de teste şi avizare conform Ordinului ANRE nr.74/2014.

„Oportunitatea legislativă actuală cu referire la promovarea energiei regenerabile a constituit o şansă pentru valorificarea activelor neutilizabile din patrimoniul societăţii, în acest sens, fiind demarată procedura de realizare a unei investiţii centrala electrică fotovoltaică.
Centrala şi parcul fotovoltaic aferent sunt amplasate în localitatea Chişcani, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Brăila, pe o suprafaţă de teren - proprietatea exclusivă a Electrocentrale Grup - de 39.365 mp“, se arată într-un document de prezentare a investiţiei.

O redresare spectaculoasă

Electrocentrale Grup SA este o societate cu capital integral de stat, din portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, care a luat fiinţă în anul 2013 prin divizarea parţială a societăţii Termoelectrica înainte de intrarea acestei societăţi în procedura de dizolvare/lichidare conform angajamentelor asumate de statul român faţă de organismele financiare internaţionale (FMI-BM-CE).

Patrimoniul preluat a fost în mare parte grevat de măsuri asigurătorii (sechestre, ipoteci, popriri) instituite de creditorii Termoelectrica SA şi reprezenta, în fapt, titluri de participaţie la alte societăţi comerciale, imobile şi o serie de active total neutilizabile în procesul de producere a energiei termoelectrice.

Totodată au fost preluate şi datorii salariale şi comerciale în cuantum de 30,6 milioane de lei.

„Primele obiective ale societăţii îndeplinite în cei doi ani de existenţă au vizat achitarea datoriilor comerciale şi salariale restante, restructurarea, reducerea cheltuielilor, creşterea veniturilor proprii, degrevarea de sarcini a patrimoniului şi valorificarea activelor neutilizabile cu scopul de a realiza venituri necesare implementării unei strategii de dezvoltare a Electrocentrale Grup SA axată pe realizarea unor proiecte de investiţii noi, care să susţină obiectul de activitate al companiei, respectiv producerea de energie electrică“, se arată în documentul citat.

Aşadar, vineri, la Chişcani, va avea loc recepţia finală la terminarea lucrărilor de execuţie a obiectivului de investiţii şi punerea în funcţiune a noii capacităţi de producţie a primului parc fotovoltaic al statului.

La evenimentul de inaugurare sunt aşteptaţi să participe oficiali ai Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, dar şi reprezentanţii Electrocentrale Grup SA, în calitate de beneficiar, asocierii SPA - Tractebel Engineering România SA, în calitate de consultant şi manager de proiect, Electrasol Proiect SRL, în calitate de executant, Electrica Distribuţie Muntenia Nord - SDEE Brăila, în calitate de operator de reţea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite