Preparaţi vişinată sau afinată pentru iarnă? Atenţie la alcoolul folosit, ar putea fi otravă, avertizează şeful Alexandrion

Preparaţi vişinată sau afinată pentru iarnă? Atenţie la alcoolul folosit, ar putea fi otravă, avertizează şeful Alexandrion

Piaţa neagră a spirtoaselor a atins cote alarmante

Nawaf Salameh, CEO-ul Alexandrion Grup Romania, avertizează că pe piaţa alcoolului din ţara noastră „a ajuns otravă şi nimeni nu ştie câtă şi unde“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca urmare a informaţiilor din presa ultimelor zile rezultă că pe piaţă ar fi ajuns 500.000 de litri de alcool pur contrafăcut.
Acest lucru îl transpunem cu uşurinţă în  3-4 milioane de stricle de «tărie» de 30 de grade sau în 2-3 milioane de PET-uri de vin la doi litri
“, afirmă Nawaf Salameh, într-un comunicat al Alexandrion Grup România.

Preferatele contrabandiştilor: cârciumile din sate şi „bombele“ din oraşe

Cei care recurg la «renaturarea» ilicită  a alcoolului medicinal  o fac prin filtrarea succesivă a acestuia, dar şi prin alte procedee empirice, iar apoi comercializează clandestin acest alcool etilic sub formă de băuturi alcoolice.

Cel mai probabil, alcoolul contrafăcut ajunge în cârciumile de la ţară sau «bombe» de oraş, acolo unde împătimiţii tăriei ieftine îşi permit să dea doar câţiva lei pe o «cinzeac㻓, adaugă oficialul Alexandrion.

El arată că o sursă de alcool contrafăcut „poate fi găsită chiar şi în marile magazine“.

Este vorba despre alcoolul de 96 de grade, folosit de români la prepararea vişinatei, a afinatei sau a altor băuturi din fructe.

Nimeni nu poate şti ce este acolo, însă dacă este prea ieftin, trebuie să ridice semne de întrebare“, mai arată şeful Alexandrion.

70 de lei litrul, cel mai mic preţ corect

Argumentul principal este că acciza la litrul de alcool pur este de 10,65 de euro, la care se adaugă TVA. Asta înseamnă că aproximativ 60 de lei din preţul de vânzare al unui litru de alcool de 96 de grade este reprezentat doar de taxe.
La poarta fabricii, un litru de alcool este vândut cu minimum 0,7 euro pe litru, deci circa trei lei.
Costurile de ambalare, transport şi profitul distribuitorului mai ridică preţul final cu câţiva lei, aşa că se ajunge lejer la circa 70 de lei ca preţ minim de vânzare.
Tot ce se vinde sub acest preţ este contrafăcut
!“

90% din piaţă este nefiscalizată

Trag un semnal de alarmă şi subliniez faptul că 90% din piaţa alcoolului în acest moment este nefiscalizată. În acest context, descinderile Poliţiei, Fiscului, ale instituţiilor sanitare care au avut loc în ultimele zile ne dezvăluie dimensiunea îngrozitoare şi pericolul în care se afla populatia şi economia României“, precizează Nawaf Salameh.

El îi invită pe români să susţină prin toate mijloacele de care dispun, prin iniţiative private sau publice, stoparea producţiei infestate, reglementarea şi fiscalizarea corectă a pieţei de alcool.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: