Pierderile Oltchimului au depăşit vânzările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr de 900 de angajaţi ai combinatului, circa o treime din total, urmează să fie disponibilizaţi
Un număr de 900 de angajaţi ai combinatului, circa o treime din total, urmează să fie disponibilizaţi

Combinatul din Râmnicu-Vâlcea a mai bătut un record: a raportat în primele trei luni pierderi mai mari chiar decât decât vânzările, în condiţiile în care a funcţionat la numai 30% din capacitate.

Oltchim Râmnicu-Vâlcea, combinat care a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, a înregistrat în primul trimestru pierderi de 85,92 milioane de lei. Cheltuielile totale ale companiei de stat, în valoare de 177,57 milioane de lei, au fost de două ori sub cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările au scăzut şi ele de trei ori, 82,77 milioane de lei.

La finele lunii martie, Oltchim avea datorii totale de 3,51 miliarde lei, în creştere şi ele cu 26,2% faţă de finalul anului trecut. Printre creditorii companiei se regăsesc Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS – n.r.), care are de recuperat 250 de milioane de euro, Electrica SA – cu 150 milioane de euro, dar şi o serie de bănci – precum BCR, CEC şi Banca Transilvania – şi mai multe companii de stat: Salrom şi CFR Marfă.

Creanţele AVAS şi Electrica vor fi eliminate aproape în totalitate, declara recent, pentru „Adevărul“, Gheorghe Piperea, unul dintre cei doi administratori judiciari ai Oltchim. Potrivit presei locale, Piperea a anunţat că se va renunţa la 900 de salariaţi, din care 600 la Vâlcea şi 300 la Piteşti, unde se află rafinăria Arpechim.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, declara săptămâna trecută că societatea are un necesar de finanţare de 50 de milioane de euro, din care îşi poate asigura 30 de milioane de euro prin materia primă oferită de furnizori. Alte soluţii de finanţare ar fi de la traderii cărora le vinde marfa şi dacă îşi vinde o serie de instalaţii şi apoi le reînchiriază. La acestea se adaugă o poliţă de asigurare pentru management defectuos, în valoare de 10 milioane de euro, şi semnată cu Astra Asigurări în 2011.

Zece oferte pentru combinat

Ministrul Economiei a mai precizat că a primit zece scrisori de intenţie pentru Oltchim, de la companii din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Rusia, Israel sau Azerbaidjan.

România s-a angajat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare. O primă tentativă a avut loc în toamna anului trecut, însă Dan Diaconescu - câştigătorul licitaţiei – nu a plătit cei 45 de milioane de euro, cât a licitat.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului, iar firma PCC SE, înregistrată în Germania, un pachet reprezentând 32,34% din titluri.




 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite