Petrom, prima companie care bate miliardul de euro la profitul net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom va raporta un profit net de aproape 4,6 miliarde de lei în 2013 şi va depăşi un miliard de euro, potrivit estimărilor Erste Research, citate de Economica.net.

Vânzările companiei sunt estimate la 24,45 de miliarde de lei, sau peste 6,2 miliarde de euro, la cursul mediu pe anul trecut.

Principalele surse de profit ale Petrom au fost scumpirea relativă a petrolului pe bursele internaţionale, dar şi liberalizarea pieţei pentru gazele naturale, mai notează sursa citată.

Profitul companiei pe 2013 ar creşte astfel cu 16,5% faţă de 2012, când Petrom a avut un câştig net de 3,95 de miliarde de lei.

Taxarea va fi un subiect de negociere dură cu Guvernul, atât pe tema noilor redevenţe ce vor fi introduse în acest an, cât şi a „taxei pe stâlp“.

În prezent, Petrom plăteşte redevenţe cuprinse între 3,5 % şi 13,5 % din valoarea producţiei pe fiecare zăcământ. Anterior, analiştii Erste scriau că redevenţele plătite de Petrom s-ar putea tripla.

Mai puteţi citi: 

Cum va taxa statul exploatările viitoare. Bâlbele Guvernului pot afecta renegocierea cu Petrom.Redevenţele devin un nou călcâi al lui Ahile pentru Guvern, în condiţiile în care majorarea acestora a fost prezentată iniţial ca sursă de creştere a veniturilor la bugetul de stat, dar acum Executivul se vede în imposibilitatea de a aplica noile niveluri pentru acordurile deja aflate în vigoare.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi.Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

Redevenţele pentru resurse minerale cresc cu 25%, cu excepţia celor pentru petrol şi gaze. La metale nobile, majorarea va fi de 50%

Noile niveluri ale redevenţelor pentru resurse minerale, majorate cu 25%, vor fi aplicate inclusiv licenţelor aflate acum în vigoare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, citate de Mediafax. Pentru metale nobile, nivelul creşte cu 50%. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu susţine că noile niveluri se vor aplica doar pentru viitoarele acorduri.

Adrian Vasilescu: Lumea merge spre taxarea mare a resurselor şi a materiilor prime şi neimpozitarea muncii. Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare şi se va migra de la vânzare directă la leasing, iar statele vor pune taxe foarte înalte pentru materii prime şi materiale şi vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat şi de România, afirmă Adrian Vasilescu.

Care este nivelul corect al redevenţelor la petrol şi gaze. Nivelul încasărilor statului din exploatări este unul dintre motivele pentru care de două săptămâni se protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană. Anul viitor însă se prefigurează un scandal şi mai mare, în condiţiile în care în 2014 expiră termenul până la care nivelul redevenţelor la petrol şi gaze nu poate fi modificat. Statul român vrea să le crească „la media europeană”. „Adevărul” vă prezintă care sunt sistemele de taxare în lume.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite