Peste 800 de persoane vor fi disponibilizate de la Romarm, Romaero şi IOR

Peste 800 de persoane vor fi disponibilizate de la Romarm, Romaero şi IOR

Societăţile la care se vor face disponibilizări sunt Romarm şi filialele companiei - Tohan SA, Carfil, Metrom, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija SA, Uzina Mecanică Cugir - Romaero şi IOR

Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului pregăteşte concedieri colective în companiile din industria de apărare, de unde vor fi concediaţi peste 800 de angajaţi, în perioada 2015-2017.

Ştiri pe aceeaşi temă

Societăţile la care se vor face disponibilizări sunt Romarm şi filialele companiei (Tohan SA, Carfil, Metrom, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija SA, Uzina Mecanică Cugir), Romaero şi IOR.
 
"Numărul de angajaţi prevăzut să fie disponibilizat prin concedieri colective este de 808 persoane în intervalul temporar 2015-2017: 2015/197 angajaţi; 2016/362 angajaţi; 2017/249 angajaţi, la care venitul de completare se alocă pe o perioadă de maxim 24 luni de la concediere, în condiţiile legii", se arată în Nota de fundamentarea a unui proiect de Ordonanţă de urgenţă privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare.
 
Aceştia urmează să primească salarii compensatorii şi şomaj în sumă de 671.000 lei în acest an, de 5,15 milioane lei în 2016, 8,64 milioane lei în 2017, de 5,85 milioane lei în 2018 şi de 1,69 milioane lei în 2019.
 
"Ţinând seama de necesitatea continuării măsurilor de redresare a societăţilor din industria de apărare cu capital majoritar de stat pentru diminuarea pierderilor şi eficientizarea activităţii, concomitent cu acest demers se impun măsuri urgente pentru protecţia socială a persoanelor care urmează să fie concediate în baza planurilor de disponibilizare şi acordarea venitului de completare", se mai arată în proiect.
 
Potrivit documentului, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu îndemnizaţia de şomaj şi, potrivit legii, este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea şi nivelul îndemnizaţiei de şomaj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările