Peste 2 miliarde lei, pierderile cumulate ale Tarom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile uriaşe ale Tarom, reproşate luna trecută de premierul Mihai Tudose, sunt comfirmate acum şi de Curtea de Conturi: Pierderile reportate până în 2012, de 1,67 miliarde lei, s-au adâncit cu mai mult de o jumătate de million până la sfârşitul anului trecut. Printre cauzele care au dus la acest rezultat dezastruos se numără insuficienta implicare a managerilor şi cheltuielile de exploatare.

Potrivit raportului de audit al Curţii de Conturi, în perioada 2012 – 2016, pierderile realizate de societate au fost determinate în principal de rezultatele negative din activitatea de exploatare. „În perioada auditată, societatea a realizat profit din activitatea financiară şi pierderi din activitatea de exploatare desfăşurată”, arată Curtea, precizând însă că, deşi prin bugetele de venituri şi cheltuieli a fost programată reducerea progresivă a pierderilor din exploatare, din 2014 societatea nu s-a încadrat în nivelul aprobat al pierderilor.

„Rezultatele negative din activitatea de exploatare au fost cauzate în principal de necorelarea veniturilor cu cheltuielile, gradul de încărcare a aeronavelor (Load Factor) pe

cursele interne şi externe situându-se sub pragul de rentabilitate (BELF – Break-Even Load Factor) calculat în funcţie de gradul minim de ocupare al aeronavei la care veniturile sunt egale cu cheltuielile”, se arată în raport.

Operatorul nu poate deveni atractiv pentru investitori

De altfel, în 2012, Tarom avea pierderi reportate din anii anteriori de 1.675.049.000 lei, cărora li s-au adăugat încă 545 milioane lei, astfel încât la finele anului trecut pierderile totale erau de peste 2 miliarde lei.

„În perioada 2012-2016 societatea a realizat pierderi contabile în cuantum total de 545.339.980 lei, iar la finele exerciţiului financiar 2016 pierderea reportată preliminată a fost de 2.091.103.000 lei, astfel încât este puţin probabil ca în perioada următoare acţiunile TAROM să poată genera venituri din dividende, astfel încât să devină atractive pentru investitori”, consideră Curtea de Conturi.  

Valoarea acţiunilor s-a înjumătăţit. Nu e rentabilă privatizarea

   

În plus, începând cu exerciţiul financiar 2013 valoarea capitalurilor proprii s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris. „Măsurile luate de managementul societăţii nu au dus la îmbunătăţirea raportului dintre capitalurile proprii şi capitalul social subscris şi vărsat, acesta diminuându-se de la 49,06% în anul 2013 la 45,69% în anul 2016”, se arată în raport.

Ca atare, şi valoarea acţiunilor a ajuns la mai puţin de jumătate faţă de aportul la capitalul social. „Diminuarea valorii capitalurilor proprii (activului net contabil), concomitent cu creşterea numărului de acţiuni, a dus la diminuarea valorii contabile a acţiunilor TAROM, de la un maxim de 1,5 lei/acţiune în anul 2011 la 1,14 lei/acţiune în anul 2016, mult sub valoarea de aport la capitalul social (de 2,5 lei/acţiune)”, a constatat Curtea de Conturi, acuzând cadrele din conducerea societăţii că nu au luat „măsuri suficiente şi adecvate pentru realizarea obiectivului strategiei guvernamentale privind privatizarea societăţii, respectiv acela de maximizare a preţului ce poate fi obţinut din vânzarea pachetului de acţiuni minoritar deţinut de stat la societate”. 

39 de persoane la conducerea Tarom în doar 5 ani

Raportul de audit arată că, în perioada 2012 – 2016, la conducerea Tarom s-au schimbat 39 de persoane, fie ca membri ai CA, fie din conducerea executivă. „În perioada auditată au avut loc numeroase schimbări în managementul companiei, ceea ce ar putea reprezenta un factor perturbator în elaborarea şi implementarea unei strategii coerente care să conducă la atingerea obiectivelor de performanţă”, consideră Curtea în raport. Astfel, în perioada 2012-2016 mandatele membrilor CA au fost revocate de AGA de două ori pentru deficienţe manageriale/neîndeplinirea obligaţiilor din contractele de mandat, iar o parte din membrii CA selectaţi conform OUG 109/2011 sau numiţi provizoriu, au renunţat la mandatul de administrator, prin demisie.  

De asemenea, conducerea executivă a suferit mai multe schimbări, urmare renunţării la mandat sau revocării din funcţie pentru deficienţe manageriale.

Nici managementul privat nu a realizat mare lucru

Un alt motiv care a dus la rezultatele dezastruoase ale Tarom este introducerea managementului privat, c are „nu a dus în totalitate la implementarea corectă a mecanismelor de bună guvernare, la asigurarea profesionalismului şi responsabilităţii deciziei manageriale”.

Curtea a constatat că organele de conducere şi administrare nu au manifestat voinţa necesară şi nu s-au implicat suficient şi constant pentru atingerea obiectivelor companiei. „Nu a fost atins în totalitate scopul strategiei guvernamentale privind introducerea principiilor de guvernanţă corporativă, nefiind realizat obiectivul de eficientizare a companiei”, se arată în raport.

   

35 milioane lei, provizioane pentru litigii de muncă

   

Curtea precizează că managerii nu au respectat disciplina financiară nici măcar în privinţa salariilor. „Menţionăm că până la data auditului la nivelul TAROM nu a fost întocmită şi aprobată o grilă de salarizare unică, prin care să se elimine inechităţile, tensiunile dintre salariaţi şi care să diminueze riscul unor litigii cu aceştia.  Inexistenţa unei grile de salarizare unice, coroborată cu interpretarea unor clauze din contractele colective de muncă, au condus la numeroase litigii între salariaţi şi companie. Potrivit datelor transmise de Direcţia Financiară din cadrul TAROM, la finele exerciţiului financiar 2015 compania a înregistrat cheltuieli cu provizioanele pentru litigii de muncă în cuantum de 34.988.120 lei, majorând substanţial pierderea înregistrată de societate. Din situaţia prezentată rezultă faptul că sumele provizionate sunt aferente numai dosarelor nefinalizate, pentru care instanţele de fond au emis deja soluţii nefavorabile companiei”, susţin specialiştii.

Bonus de 283.614 lei în 2013

O altă neregulă descoperit de Curte priveşte acordarea unui bonus de performanţă de aproape 300 mii lei. “Membrii CA al TAROM numiţi prin Hotărârea AGA nr. 7/12.10.2012 şi-au acordat în luna mai 2013 un bonus anual în valoare brută de 283.614 lei pentru realizarea indicatorilor de performanţă din Planul de administrare pentru anul 2012. Planul de administrare aprobat prin Hotărârea AGA nr. 9/11.12.2012 vizează însă perioada 2013-2016, astfel încât aprobarea bonusului s-a efectuat fără temei legal”, se arată în raport.

Potrivit Curţii de Conturi, prin hotărârea amintită au fost numiţi în Consiliul de Administraţie Dan Pascariu, Ciprian Ladunca, Heinrich Vystopil, Lucian Isar, Marius Aurel Ghenea şi Dumitru Dorin Prunariu.

   

În august, şeful Tarom şi-a dat demisia, convins că a fost “foarte eficient”

Pierderile uriaşe ale Tarom au iscat un scandal de proporţii, soldat cu demisia directorului general Eugen Davidoiu. Reproşurile făcute de premier ministrului Transporturilor şi decizia de a trimite Corpul de Control la companie vin la doi ani după ce Curtea de Conturi semnala managementul defectuos al companiei. Or, în 2015, pierderile erau de patru ori mai mici decât în primul semestru al acestui an.

Eugen Davidoiu, numit director general al Tarom la începutul lunii februarie a acestui an, şi-a dat demsia din funcţie, convins fiind însă că a fost „foarte eficient” şi că Tarom nu a înregistrat pierderi în timpul mandatului său, fiind vorba doar despre o „lipsă de venituri”.

Datele financiare prezentate de companie la mjumătatea lunii trecute l-au contrazis însă: în primul semestru, pierderile înregistrate au fost de peste 104 milioane lei, adică 23 de milioane euro, de aproape patru ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat pierderi de 28,6 milioane lei, respectiv 6,37 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite