Patronii Dedeman cumpără una dintre cele mai vechi fabrici din România, aflată în lichidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fratii pavăl dedeman

Grupul Dedeman, controlat de antreprenorii băcăuani Dragoş şi Adrian Pavăl, face ultimii paşi către preluarea uneia dintre cele mai vechi fabrici din România, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business.

Creditorii LETEA SA au acceptat oferta Dedeman. Până pe 30 iunie, procedura de vânzare a combinatului se află în faza de supraofertare, a informat Frames.

Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA,  ( ̴ 342.449 mp teren, clădiri şi construcţii speciale), odinioară cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, preţul oferit fiind de 3.160.000 euro.

Sierra Quadrant derulează, în prezent, faza de supraofertare, la un pas de 316.000 euro, ofertele fiind aşteptate la sediul din Bacău al lichidatorului judiciar.

,,Strategia noastră a fost de a transforma LETEA SA Bacău într-un hub de business şi sperăm ca viitorul proprietar să urmeze această soluţie. Este vorba de hale de producţie, spaţii utilitare, terenuri şi clădiri care sunt poziţionate într-o zona foarte accesibilă a municipiului Bacău cu destinaţie industrială. 

Beneficiază de toate racordurile necesare la utilităţi şi au acces inclusiv la o linie ferată dedicată. Bacăul, cu aeroportul său internaţional, şi poziţionarea geografică optimă, asigură argumente optime pentru a atrage investitorii’’, a declarat Florin Dragomir, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

,,Fabrica Letea Bacău a reprezentat una dintre investiţiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontală, mii de locuri de muncă, dezvoltare economică la nivel local şi nu numai. În anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hârtie şi cartoane dar şi hârtie de ziar, care acoperea întreg necesarul intern şi o mare parte din export, către state precum SUA, Elveţia, Olanda, Orientul Mijlociu şi ţări din Asia. La Letea existau 12 maşini de fabricare a hârtiei, de la hârtie de ziar, igienică, pentru ţigarete, cu filigran, ş.a.  Din toată acea investiţie a mai rămas o maşină de hârtie şi una de maculatură, care sunt depăşite din punct de vedere tehnologic. Acesta este şi motivul pentru care s-a decis identificarea unui investitor interesat, în primul rând, de preluarea activului imobiliar”, a mai declarat Dragomir.

O ISTORIE DE 141 DE ANI

Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău a fost una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, decizia înfiinţării sale fiind luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu.

Istoria fabricii se îmbină poate cel mai bine cu istoria României, una zbuciumată, cu suişuri şi coborâşuri. Din cenuşa fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai rămas câteva terenuri şi clădiri, care pot aduce renaşterea unui business intrat în istorie.

Înfiinţarea fabricii Letea din Bacău a fost decisă imediat după câştigarea independenţei României, fiind considerată drept una dintre primele măsuri pentru crearea unei industrii naţionale, care să nu mai depindă de importuri.

Mihail Kogălniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Haşdeu, A.D. Xenopol, alături de premierul Ion. C. Brătianu s-au aflat printre promotorii înfiinţării fabricii care urma să scrie istorie economică în următoarea 100 de ani.

Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău, cea mai mare din estul Europei, avea să aibă o istorie plină de suişuri şi coborâşuri.

Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar şi produse de papetărie din ţară. A trecut prin naţionalizarea de după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluţie, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar Dumitru Sechelariu.

În 2011, fabrica a intrat în faliment, iar de atunci s-a încearcat salvarea a ce se mai poate din acest ,,Titanic’’ economic.

După doi ani şi jumătate de încercări de vânzare a societăţii în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant a luat decizia, aprobată de creditori, de a scoate la vânzare activele acesteia, în perspectiva găsirii unui investitor capabil să relanseze din punct de vedere economic platforma industrială.

,,Zona industrială Letea are potenţialul de a deveni, pe termen mediu şi lung, un adevărat hub economic strategic. Creşterea economică din ultimii ani şi perspectivele extinderii relaţiilor economice internaţionale poate transforma acest perimetru într-o adevărată platformă logistică, de producţie  şi suport. Credem că Bacăul, Moldova în general, au nevoie de susţinerea business-ului la nivel regional, de atragerea unor investitori capabili să asigure afaceri pe orizontală, locuri de muncă, business-uri menite să atenueze discrepanţele economico-sociale tot mai adânci între această regiune şi zonele dezvoltate din ţară’’, a mai declarat oficialul Sierra Quadrant.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite