Patronatele din turism cer depolitizarea ministerului de resort

Patronatele din turism cer depolitizarea ministerului de resort

ANAT, OPTBR, ANTREC şi FIHR solicită partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului Turismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), organizaţii reprezentative pentru industria turismului, solicită partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului Turismului.

„Susţinem cu tărie ca funcţiile de conducere din Ministerul Turismului, ministru şi secretar de stat, să fie deţinute de specialişti din turism, întrucât este nevoie de expertiză în domeniu, care să ne permită să facem progrese reale, pe fiecare zonă a industriei noastre. Nu putem avea permanent la conducerea instituţiei care administrează turismul numai persoane fără legătură cu domeniul”, au transmis, prin intermediul unui comunicat patronatele din turism.

Subliniind că, în prezent, turismul se află într-o perioadă critică, cu impact negativ asupra evoluţiei acestuia, patrronatele au amintit că niciun act normativ nu a fost aprobat în ultimele şase luni. 
„Cel referitor la acordarea voucherelor de vacanţă şi angajaţilor din sistemul public nu este aprobat, Legea Turismului nu a intra în dezbatere, propunerile ANAT referitoare la garantarea pachetelor turistice nu s-au concretizat într-un act normativ”, susţin patronatele.

Nici în ceea ce priveşte promovarea turistică lucrurile  nu stau mai bine: „Promovarea turistică a României în străinătate este palidă, lucru vizibil şi în statistici”.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a fost vizitată în 2016 de numai 2,5 milioane de turişti străini. 

În opinia patronatelor, creşterea anuală, de 10%, este îmbucurătoare, dar este nesemnificativă comparativ cu cea înregistrată de Bulgaria, vizitată anul trecut de peste 8 milioane de turişti străini. Sau cu rezultatele Ungariei, vizitată anul trecut de mai mult de 16 milioane de turişti străini.
 
Birourile de turism din străinătate, desfiinţate fără explicaţii
 
„Birourile de turism din străinătate au fost desfiinţate cu motivaţii de natură personală şi fără a fi pus imediat ceva în loc. Toate eforturile de promovare depuse de cei care reprezentau România în străinătate se vor risipi, fondurile alocate pentru promovarea externă, chiar aşa puţine, vor fi fost cheltuite în zadar”, au comunicat patronatele.

„Sunt doar câteva dintre nerealizările ultimelor şase luni, pe care vi le amintim, ca un semnal de alarmă. Turismul are potential să contribuie cu mai mult de 2% la PIB-ul României, trebuie doar să fie considerat o prioritate a economiei naţionale şi tratat ca atare, cu maximă responsabilitate”, au încheiat patronatele, solicitând să fie consultate în cazul nominalizărilor pentru posturile de conducere din Ministerul Turismului, dacă se doreşte cu adevărat turism în România.

Informarea este semnată de Alin Burcea, preşedinte ANAT, Nicu Rădulescu, preşedinte OPTBR, Gabriel Zamfir, preşedinte executiv ANTREC şi Călin Ile, preşedinte FIHR.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările