Paradox: Zahărul se scumpeşte în Europa, în timp ce preţurile mondiale scad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul din alimente este periculoase pentru sănătate Foto

Preţurile zahărului în Uniunea Europeană se redresează de la minimele înregistrate anul trecut, în timp ce preţurile mondiale scad, provocând o creştere a importurilor într-una din puţinele regiuni globale în care producţia scade.

Piaţa zahărului din Uniune se restructurează, cel mai mare producător de zahăr din Europa, Suedzucker, intenţioând să închidă cinci fabrici în sezonul următor, în încercarea de a combate supraproducţia, care a crescut în 2017 şi 2018, după ce UE a renunţat la cotele de producţie şi export, scrie Mediafax, citând un studiu efectuat de S&P Global Platts.

Preţurile zahărului alb din UE au fost, la sfârşitul lunii martie , de 422 de euro pe tonă, în timp ce preţurile pe plan global sunt, în prezent, de aproximativ 330 de dolari pe tonă, nu departe de minimul deceniului, de 307 dolari din 2018.

Creşterea preţurilor din UE nu apare în datele oficiale ale Comisiei Europene, care indică preţurile medii la sfârşitul lunii ianuarie la 312 de euro pe tonă, în baza facturilor plătite de cumpărătorii care şi-au rezervat achiziţiile la începutul sezonului.

Creşterea preţurilor vine pe fondul unei recolte slabe în UE, producţia pentru sezonul 2018-2019 ajungând la circa 18 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 3 milioane de tone faţă de perioada 2017-2018. De asemenea, recolta UE din perioada 2019-2020 va fi tot de circa 18 milioane de tone, ca urmare reducerii suprafeţelor cultivate cu sfeclă.

Stocurile de zahăr din UE au scăzut la 12,7 milioane de tone, la sfârşitul lunii ianuarie, de la 15,2 milioane anul trecut, potrivit datelor Comisiei Europene.

Analiştii se aşteaptă ca piaţa globală a zahărului să înregistreze un deficit de 1,9 milioane de tone în 2019/20, dar după ani de excedent, stocurile sunt abundente, menţinând preţurile cu încăpăţânare la limita apropiată de deceniile minime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite