Panama Papers: Ionuţ Costea, fostul şef al EximBank, şi-a ascuns afacerile în Insulele Virgine Britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 10 ani, Ionuţ Costea, fostul preşedinte al băncii de stat EximBank, cumnatul lui Mircea Geoană, întreţine cu taxe şi onorarii casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a asigura anonimatul afacerilor sale, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

În mecanismul paravan sunt angrenaţi consultanţi din Panama şi Geneva, iar afacerea are în spate o înţelegere secretă între două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice şi în Canada.

Ionuţ Costea a fost, între altele, secretar de stat în Ministerul Finanţelor sub guvernarea CDR, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al EximBank, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi bancheri. Costea şi Mircea Geoană, cumnaţi, sunt acum implicaţi în Institutul Aspen România, o asociaţie non-profit care îşi propune să promoveze „un dialog informat şi critic pe diverse teme de interes“.

Cu o predispoziţie pentru companii şi conturi offshore, numele lui Ionuţ Costea a apărut şi în scandalul SwissLeaks, o bază de date ce conţine mii de documente bancare despre conturile din Elveţia ale unor politicieni sau oameni de afaceri, mai scrie RISE Project.

Paravanul afacerilor lui Costea

Jurnaliştii RISE Project arată că, în ianuarie 2002, Genint SA, o companie de consultanţă fiscală din Geneva, solicită Mossack Fonseca înfiinţarea firmei Yvolan Finance Corp cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Identitatea acţionarilor nu este cunoscută, fiind o societate anonimă cu acţiuni la purtător. Îşi păstrează acest statut până în 2007, când intră, oficial, în afacere Ionuţ Costea şi Victor Vanea. În poziţiile de preşedinte şi secretar general al companiei sunt numiţi doi oameni de paie ai Mossack Fonseca – Martha Edghill şi Vianca Scott.

Trei luni mai târziu, în aprilie 2002, este înregistrată în Quebec compania Atlantic CG Consultant Group Inc. Acţionar unic este Yvolan Finance Corp. Societatea canadiană are un capital social de 100.000 de dolari şi are ca obiect de activitate „investiţii“. Administrator şi director devine Max Blauenstein care este şi fondatorul şi preşedintele Genint SA.

Yvolan Finance Corp, deţinută în cote egale de Costea şi  Vanea, figurează în arhivele din Panama drept companie implicată în afaceri imobiliare, potrivit RISE Project. Cu scopul declarat de a-şi păstra anonimatul în viitoarele afaceri, în aprilie 2002, Yvolan Finance Corp a semnat o înţelegere scrisă cu societatea pe care o deţine în Quebec, Atlantic CG Consultant Group INC., pe care a mandatat-o să acţioneze în numele său în viitoare tranzacţii, dar şi să gestioneze documentele contabile aferente.

Ambele societăţi sunt numite în contract drept „a body politic and corporate“, sintagmă folosită în  general pentru companii înfiinţate în scop guvernamental. 

Atlantic CG Consultant Group INC. se angaja astfel să acţioneze exclusiv în numele şi la indicaţiile companiei din IVB, în orice tip de tranzacţii şi cu privire la orice bunuri pe care le va administra.

Întrebat de reporterii RISE Project ce activitate a derulat prin firmele din IVB şi Quebec, Ionuţ Costea a declarat: „Am făcut nişte chestii de consultanţă la un moment dat. Le-am făcut când nu mai eram la stat, privat fiind“.

Yvolan Finance şi-a schimbat numele în “Shilou Finance Corp” în 2009. Pentru acestă operaţiune a plătit un nou onorariu celor de la Mossack Fonseca.

Într-o corespondenţă din aprilie 2013 cu reprezentanţii Mossack Fonseca, consultantul Genint a oferit referinţe cu privire la clientul său. Shilou Finance este prezentată drept un holding ce se ocupă cu investiţii imobiliare în România. Nici compania din IVB şi nici mandatarul său din Quebec nu apar însă, la vedere, în companii sau afaceri din ţara noastră.

Familia fostului director Eximbank a încercat de-a lungul timpului să dezvolte o serie de proiecte imobiliare în România. Ionuţ Costea a pornit propria afacere imobiliară în martie 2007, când a fondat Golf Property Real Estate SRL. Compania urma să se ocupe de cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii, cât şi de achiziţionarea mai multor apartamente în cadrul complexului „Silver Mountain“ din Poiana Braşov. Acest proiect imobiliar a implicat o investiţie de  400 milioane de euro şi a aparţinut omului de afaceri Dan Fischer.

Citeşte pe RISE Project cum funcţiona paravanul afacerilor lui Costea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite