Panama Papers: Ţiriac şi-a trecut averea într-o fundaţie din Panama. Filiera offshore-urilor folosite de miliardar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ţiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,12 miliarde de dolari de revista americană Forbes. FOTO Mediafax
Ion Ţiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,12 miliarde de dolari de revista americană Forbes. FOTO Mediafax

Miliardarul Ion Ţiriac şi-a pus toată averea într-o fundaţie privată din Panama în care este membru şi Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Ţiriac spune că fundaţia este practic testamentul financiar al omului de afaceri, scrie RISE Project.

Angajaţii casei de avocatură Mossack Fonseca au fost ocupaţi la sfârşitul lui 2009, când una dintre ultimele lor sarcini din an a presupus modificări-fulger în structura de proprietate a unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice şi, respectiv, într-o fundaţie privată din Panama, potrivit sursei citate.

Până atunci, compania Fieldhurst Limited din IVB îşi putea schimba, teoretic, proprietarii în orice moment, fiind înregistrată în 2003 cu acţiuni la purtător, numai că fraţii Ion şi Rodica Ţiriac erau încă din 2004 titularii conturilor deschise de offshore la banca elveţiană UBS. De altfel, sora fostului tenismen figurează în e-mailurile avocaţilor Mossack Fonseca ca persoană de contact pentru rezolvarea problemelor birocratice în relaţia cu băncile.

Pe 29 decembrie 2009, cele 50.000 de acţiuni la purtător ale offshore-ului Fieldhurst sunt anulate, iar noul asociat unic în firmă devine o fundaţie privată din Panama. The Puma Foundation îşi schimbase statutul cu câteva zile mai înainte. Astfel, Ion Ţiriac figurează ca preşedinte, iar ca membru este trecut Klaus Mangold, fostul şef al concernului DaimlerCrysler, corporaţie cu care Ţiriac a colaborat încă din primii ani ai tranziţiei post-revoluţionare.

Ceilalţi trei membri ai fundaţiei sunt: Rodica Ţiriac – sora afaceristului, fiul acestuia – Ion Alexandru Ţiriac şi Nicolai Mîndrilă – avocatul şi partenerul tradiţional al fostului tenismen.

Mîndrilă a explicat că scopul pentru care a fost înfiinţată această entitate este de a aduna tot patrimoniul lui Ţiriac. “Puma Foundation este o fundaţie pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Ţiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacţie se închide, în final, în Puma Foundation", a spus el.

În prezent, Mangold este consul onorific al Germaniei în Federaţia Rusă şi călătoreşte frecvent la Moscova pentru a-şi coordona afacerile.

Interesele tandemului Ţiriac-Mangold sunt vizibile şi în filialele Allianz din România. Offshore-ul Vesanio Trading Ltd. (Cipru) a rămas cu o participaţie importantă în grup după tranzacţia cu italienii. În Allianz-Ţiriac Asigurări, offshore-ul cipriot reprezentat de Ţiriac-junior deţine aproape 45%, şi, mai departe, e implicat în fondul grupului de pensii private, mai scrie sursa citată.

Ţiriac, cel mai bogat român

Ion Ţiriac este cel mai bogat om din România şi este, totodată, singurul care se regăseşte în topul mondial „Forbes“, cu o avere de 1,12 miliarde de dolari

După 1990, Ion Ţiriac s-a concentrat asupra mai multor afaceri, pe care le-a deschis şi grupat în România sub umbrela Ţiriac Holdings, grup care reuneşte acum peste 40 de firme.

Pilonul principal al holdingului este Ţiriac Auto, cel mai mare dealer auto din România, care controlează trei mari importatori –  Hyundai Auto România, Premium Auto şi M Car Trading.

Pasiunea pentru maşini, combinată şi cu relaţiile pe care şi le-a făcut în străinătate, l-au transformat pe Ţiriac în reprezentantul exclusiv pentru România al mai multor mărci de automobile. A început în 1995 cu Mercedes şi Ford, mărci considerate greu de vândut la acea vreme în România.

Mai târziu, Ţiriac Auto a atras în portofoliul său şi Hyundai, Mitsubishi, Land Rover, Jaguar şi Chrysler, dezvoltând o adevărată infrastructură de ateliere auto în nordul Capitalei. În timp, Ţiriac nu a irosit nicio oportunitate pe acest sector. Când vânzările de maşini noi au începută să scadă, Ion Ţiriac a găsit rapid o soluţie: divizia Ţiriac Auto Rulate.

Metro, Unicredit, Allianz

Intrarea retailerului german Metro în România este strâns legată de numele lui Ion Ţiriac. El a fost cel care i-a convins pe proprietarii grupului german să îşi extindă afacerea şi în România. Şi asta în condiţiile în care, în 1996, anul intrării Metro, marii retaileri ocoleau România, atât din cauza climatului politic nesigur, cât şi a puterii reduse de cumpărare.

Din postura sa de investitor, Ion Ţiriac a crescut afaceri. Pe unele le-a menţinut şi le-a dezvoltat, pe altele le-a vândut. Un exemplu de manual şi pilon de greutate al grupului a fost Banca Comercială Ion Ţiriac (BCIT), rebranduită mai târziu Ţiriac Bank.

Fondată în 1991, BCIT a fost una dintre primele bănci private de după Revoluţie. Ion Ţiriac avea deja reputaţia de antrenor al unor staruri de primă mână precum Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber şi Goran Ivanisevici. Strânsese încă de pe atunci o mică avere, pe carea decis să o investească în afaceri în România, inclusiv în BCIT.

Cu un pas deja făcut în zona finanţelor, Ion Ţiriac s-a îndeptat ulterior şi către domeniul asigurărilor, compania Alianz Ţiriac fiind cotată la finele anului trecut al cincilea jucător în topul asigurărilor de viaţă şi primul în cel al asigurărilor generale.

Mai apoi, Allianz se alia pe plan regional cu grupul UniCredit, care activa deja pe piaţa românescă.

A dat lovitura

La jumătatea anului trecut, Ţiriac a mai dat o lovitură. Ţiriac Holdings Ltd. şi-a vândut către UniCredit Bank Austria AG cele 45 de procente din UniCredit Ţiriac Bank. În urma tranzacţiei, capitalul deţinut de banca austriacă în UniCredit Ţiriac Bank S.A. a crescut la 95,6%. O tranzacţie estimată la 700 de milioane de euro, despre care analiştii din piaţă spun că l-a readus pe Ion Ţiriac în fruntea topului celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.

Intră şi pe piaţa carburanţilor

Cam în aceeaşi perioadă, Ţiriac Holdings a anunţat că va intra în următorii trei ani în competiţie directă cu marii retaileri de benzină şi motorină prin construirea unei reţele de staţii de benzinării cu preţuri de discounter, prin intermediul Ţiriac Energy. Ţinta sa, o reţea naţională de 200 de staţii de benzină. Piaţa numără în prezent peste 1.450 de benzinării şi este dominată de Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Ion Ţiriac vinde turneul ATP e la Bucureşti. A dezvăluit unde se va desfăşura de la anul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite