Onorariul încasat de Gheorghe Piperea din vânzarea Oltchim, pus sub semnul întrebării. Ce solicită sindicaliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din cadrul Oltchim solicită Curţii de Conturi să verifice onorariul primit de administratorii judiciari ai combinatului chimic, după vânzarea activelor acestuia, spunând că planul de reorganizare al companiei a avut probleme, deoarece Comisia Europeană a considerat că ştergerea unor datorii a fost ajutor de stat, scrie publicaţia Gazeta Vâlceană.

Sindicatul „Dreptate şi Adevăr” din SC Oltchim SA a trimis o adresă Curţii de Conturi prin care solicită un control asupra banilor luaţi de administratorii judiciari, Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPR, sub formă de onorariu, potrivit documentului publicat de Gazeta Vâlceană.

Sindicaliştii susţin că reorganizarea gândită de administratorul judiciar, anume ştergerea unor creanţe de 335 de milioane de euro ale creditorilor (mai multe societăţi cu capital public) a fost declarată de UE drept ajutor de stat.

În sesizare se face referire la decizia Comisiei Europene, emisă în 17 decembrie 2018, care a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro. Comisia Europeană a cerut României să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

Astfel, sindicatul cere Curţii de Conturi să verifice în ce măsura onorariul fix şi cel de suscces mai pot sta „în picioare”, dacă planul de reorganizare are mari probleme.

Sindicaliştii din Oltchim susţin că onorariul încasat de administratorul judiciar a fost de 25 milioane de euro. La momentul tranşării situaţiei Oltchim, Gheorghe Piperea a anunţat, însă, într-o conferinţă de presă, că onorariul administratorilor judiciari, BDO Business Restructuring şi Rominsolv, a fost de 4% din suma totală de vânzare, respectiv de 5,12 milioane de euro.

Avocatul Gheorghe Piperea a răspuns acuzaţiilor sindicaliştilor, spunând: „Totul a fost negociat cu creditorii şi confirmat de judecător“. El a mai spus că „sindicatul“ are trei membri, fără să-i numească, deoarece, odată cu vânzarea activelor de la Râmnicu Vâlcea, o mare parte din muncitori au fost preluaţi de Chimcomplex, iar o mică parte au fost disponibilizaţi.

Oltchim, vândut pe bucăţi

Circa 40% din activele Oltchim, funcţionale, au fost vândute anul trecut către Chimcomplex Borzeşti, o companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, pentru suma de 127 de milioane de euro. Restul de 60% din active, toate nefuncţionale, au fost de asemenea scoase la vânzare. 

În iulie 2018, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex.

La finalul anului trecut, însă, Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile. Drept urmare, România trebuie să recupereze aceşti bani.

Nicolae Bălan, administratorul judiciar al Oltchim, declara pentru „Adevărul”, anul trecut, că va fi refăcut tabelul creditorilor, astfel încât să includă şi cererea Comisiei Europene de a restitui statului român ajutoarele de stat considerate neconforme.

În ceea ce priveşte compania Oltchim SA, compania şi-a încetat în mai 2019 agonia, după 6 ani de insolvenţă. Tribunalul Vâlcea a dispus începerea procedurii generale a falimentului combinatului petrochimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, admiţând astfel cererea formulată de consorţiul de administratori judiciari Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPR.

Te-ar putea interesa şi:

Cum s-a împărţit „caşcavalul“ din vânzarea Oltchim. Cine primeşte cei mai mulţi bani şi ce se întâmplă cu angajaţii

România, obligată să recupereze ajutoarele de stat acordate Oltchim, companie abia cumpărată de Ştefan Vuza

Administrator judiciar: Vom reface tabelul creditorilor pentru a introduce şi restituirea ajutoarelor de stat

Dăncilă: Vânzarea activelor Oltchim şi locurile de muncă ale angajaţilor de la Chimcomplex nu sunt afectate de decizia CE privind ajutorul de stat

Una dintre cele mai vechi întreprinderi din România a intrat în faliment

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite