OMV Petrom a avut anul trecut jumătate din veniturile per angajat realizate de MOL Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele slabe din 2015 ar putea să conducă la disponibilizări de personal la OMV Petrom Foto Guliver / Getty images
Rezultatele slabe din 2015 ar putea să conducă la disponibilizări de personal la OMV Petrom Foto Guliver / Getty images

Companiile petroliere s-au confruntat anul trecut cu dificultăţi majore, din cauza scăderii cu 45% a preţului petrolului, ceea ce le-a afectat cifrele de afaceri. Din regiunea Europei Centrale şi de Est, OMV Petrom a avut cea mai defavorabilă evoluţie în 2015, fiind singura care a raportat pierderi.

Pentru prima oară de la preluarea Petrom de către austriecii de la OMV, grupul petrolier românesc a intrat pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate de companie.

În schimb, celelalte companii energetice din regiune au raportat rezultate pozitive. Grupul MOL din Ungaria a anunţat rezultate financiare foarte bune pentru 2015, depaşindu-şi ţinta de profit operational, de la 2,3 miliarde dolari la 2,5 miliarde dolari.

Grupul polonez PKN Orlen a comunicat rezultatele neauditate, care arată un profit operaţional de peste 2,2 miliarde de euro.

Pentru Rompetrol rafinare, companie membră a Grupului KMG International, 2015 a reprezentat o premieră a ultimilor 11 ani, raportând un rezultat net consolidat pozitiv de 62 milioane de dolari.

Rezultatul operaţional consolidat s-a ridicat la 112 milioane USD în 2015, în creştere cu 30% faţă de cel aferent anului 2014 (86 milioane de dolari).

Romgaz a încheiat anul 2015 cu un profit de 266 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 4,05 miliarde de euro.

În consecinţă, OMV Petrom şi-a propus reducerea investiţiilor pentru anul 2016 cu 10-20% pe segmentul de explorare, a anunţat vânzarea unor perimetre petrolifere şi reduceri de personal în vederea eficientizării activităţii.

Din păcate, OMV Petrom ar putea renunţa la mult mai mulţi angajaţi decât ar părea la prima vedere.
Dacă se raportează cifra de afaceri de anul trecut, la numărul de angajaţi, cel mai bun rezultat îl înregistrează grupul polonez PKN Orlen, care a realizat o cifră de afaceri de aproape 20 de miliarde de euro cu 20.305 de angajaţi. aceasta înseamnă vânzări de un milion de euro per angajat.

Pe locul secund se situează grupul MOL din Ungaria care a realizat o cifră de afacerio de 13,2 miliarde de euro cu 26.000 de angajaţi. Rezultă că per angajat cifra de afaceri a fost de peste 500.000 de euro.

Rompetrol a obţinut la rândul lui vânzări de 491.000 de euro pe angajat, doar pe partea de rafinare şi petrochmie la unităţile pe care le deţine la Petromidia şi Vega.

OMV Petrom stă cel mai rău la acest capitol, cifra de afaceri de patru miliarde de euro fiind obţinută cu 16.000 de angajaţi. Aceasta înseamnă o productivitate per angajat pe sfert cât a obţinut compania poloneză, adică doar 250.000 de euro.

Mai jos de OMV Petrom se situează doar Romgaz care are venituri realizate pe un angajat de doar 143.000 de euro.

Paradoxul este că România deţine cele mai mari zăcăminte de hidrocarburi din regiune, fiind în cea mai mică proporţie dependentă de importuri, însă are cele mai sărace companii energetice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite