OMV şi Exxon confirmă descoperirea din Marea Neagră. Jumătate din consumul de gaze al României ar putea fi asigurat din resursele din perimetrul Neptun

OMV şi Exxon confirmă descoperirea din Marea Neagră. Jumătate din consumul de gaze al României ar putea fi asigurat din resursele din perimetrul Neptun

Platforma petrolieră Deepwater Champion va fora în perimetrul Neptun din Marea Neagră

Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare. Cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino -1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 de milioane de picioare cubice (17,8 milioane metri cubi - n.r.) pe zi", se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

OMV Petrom produce anual aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze, iar România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.
 
Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
 
„Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul al doilea din 2013. (...) ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014", potrivit comunicatului.
 
Volumul potenţial de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1 urmează să fie confirmat în urma unor noi teste, înainte de a lua o decizie de a trece în faza de dezvoltare.
 
În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei, se mai spune în comunicat.
 
Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000  de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au inceput la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. 
 
Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 de kilometric pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 de metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. 
 
Deepwater Champion a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Deepwater Champion este o navă de foraj marin care poate opera în medii moderate şi până la adâncimi de 3.000 de metri. Nava a fost construita în 2011 de către Hyundai Heavy Industries, Coreea de Sud.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările