Omul de afaceri Gruia Stoica a cumpărat rafinăria Rafo Oneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, preia platforma industrială a rafinăriei Rafo Oneşti, aflată în faliment, într-o tranzacţie coordonată în insolvenţă de CITR, a anunţat luni casa de insolvenţă.

„Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet, a achiziţionat platforma industrială a rafinăriei Rafo Oneşti, în cadrul unei proceduri publice de valorificare, coordonată de CITR. Tranzacţia de vânzare a activului a fost finalizată conform strategiei de valorificare aprobate de creditorii Rafo Oneşti, în cadrul procedurii de insolvenţă, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova”, a anunţat luni CITR. 

Roserv Oil este o societate nou-înfiinţată care se va concentra pe dezvoltarea la nivel naţional de terminale logistice atât pe partea de containere, dar şi depozite pentru produse petroliere, transmite compania.

„În acest context, compania a decis cumpărarea activelor platformei Rafo Oneşti, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere şi produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei. Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului Grampet, transportul feroviar de marfă. Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele Rafo Oneşti devin active productive, parte din activitatea comercială a Grupului Grampet”, precizează CITR.

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puţin 600 de locuri de muncă iar prima fază a proiectului care implică activele tranzacţionate va genera peste 200 de locuri de muncă, afirmă reprezentanţii. În perioada imediat următoare Roserv Oil va demara un proces de evaluare a instalaţiilor existente.

Compania şi-a propus să atragă parteneri din rândul societăţilor specializate în producţia de materii prime şi să pună în funcţiune mai multe instalaţii disponibile pe platformă, în acest sens.

În toată perioada de insolvenţă, plaforma Rafo Oneşti a fost păstrată în stare de conservare de către CITR. În ultimii trei ani CITR a propus spre vânzare platforma Rafo derulându-se peste zece proceduri de valorificare. Au existat peste 100 de contacte directe pentru acest activ, spun reprezentanţii CITR.

„Deşi a existat un interes aparent pentru acest activ, din păcate situaţia rafinăriei, care nu funcţionează de peste 10 ani, nu a beneficiat de investiţii în modernizarea tehnologiilor utilizate la nivelul concurenţilor şi la cerinţele pieţei, capacitatea de producţie relativ redusă şi costurile de reluare a activităţii ridicate, au făcut foarte dificilă această procedură de valorificare. Prin această tranzacţie se deblochează starea îndelungată de inactivitate a platformei şi creează premisele dezvoltării unei activităţi economice pe platforma Rafo Oneşti”, arată CITR.

Grupul Grampet este controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. În luna aprilie, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă. În această pedeapsă a fost contopită şi o altă condamnare, de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, primită pentru cumpărare de influenţă şi pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. 

Vândută pe OLX

Un teren de aproape 2 milioane şi jumătate de metri pătraţi, parte din fosta platformă industrială Rafo Oneşti, a fost scos la vânzare la finalul anului trecut pe OLX. Anunţul a fost publicat de o firmă de lichidări imobiliare, în data de 30 septembrie 2019. Vânzarea viza terenuri industriale intravilane în suprafaţă totală de 2.456.654,00 mp şi construcţiile de pe acestea situate în Oneşti, Strada Industriilor. Vânzătorul afirma că clădirile de pe teren sunt demolabile, aflându-se în stare avansată de degradare. Preţul cerut era de 4.563.054 euro.

Intrarea în faliment

Rafo Oneşti a intrat oficial în faliment, pronunţat de Tribunalul Bacău pe 19 septembrie 2019.

Potrivit lichidatorului judiciar al societăţii, CITR Filiala Bucureşti SPRL, falimentul RAFO survine ca o consecinţă firească a faptului că intenţiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacţie, coroborată cu expirarea, pe 22 august, a planului de reorganizare a companiei, de 18 luni. Este de notat faptul că RAFO nu funcţionează de o perioadă lungă de timp, activitatea sa de producţie fiind oprită în 2008, cu mult înainte de intrarea în insolvenţă.

„RAFO Oneşti are o valoare simbolică pentru piaţa locală şi regională a prelucrării ţiţeiului şi petrochimiei. Pentru români, este o companie cu valoare emoţională, pe care ne-o amintim cu toţii cu nostalgie. Dincolo de aceasta, trebuie să fim realişti şi să remarcăm faptul că RAFO este un proiect complex, de nişă, cu Return on Investment pe termen lung şi cu implicaţii pe mai multe ramuri. Achiziţia RAFO ar fi însemnat doar un prim pas pe un drum cu potenţial, compania necesitând apoi şi investiţii susţinute atât în modernizarea infrastructurii rafinăriei, dezvoltarea echipei de specialişti, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea unei materii prime de calitate. Toate aceste criterii ne indică faptul că este nevoie de un investitor de forţă şi calibru, agil într-o piaţă incertă, un jucător cel mai probabil la nivel internaţional”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

Rafo S.A. a fost înfiinţată în 1991 ca societate comercială. Având în componenţă două rafinării, din acea perioadă a funcţionat doar prin Rafinăria 2, în urma restructurării fluxului de producţie. Ţiţeiul a fost achiziţionat în special din import, Rafo funcţionând în special cu petrol iranian. Compania a fost nevoită să oprească producţia în 2008 din cauza faptului că nu mai era posibilă reînoirea licenţei de funcţionare, precum şi pe fondul respectării prevederilor legislaţiei de mediu. Între 2004-2010, RAFO a mai trecut printr-o perioadă de insolvenţă, implementând planul de reorganizare aprobat la vremea respectivă. Cu toate că RAFO S.A. a realizat o gamă largă de studii cu privire la varii opţiuni de dezvoltare, între 2015-2016, compania nu a reuşit să continue programul de modernizare început în 2008, eforturile concentrându-se mai mult pe conservarea echipamentelor şi a utilajelor. Activele companiei sunt într-o stare fizică bună, într-un context în care nu funcţionează din 2008, iar lucrările de întreţinere şi conservare au fost minime şi au vizat evitarea deteriorării accelerate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite