Oltchim revine pe linia de plutire, înainte de vânzare. Profitul a crescut cu 76% în primul trimestru

Oltchim revine pe linia de plutire, înainte de vânzare. Profitul
a crescut cu 76% în primul trimestru

Profitul combinatului chimic Oltchim, aflat în insolvenţă şi a cărui vânzare este în desfăşurare, a început să raporteze profit consistent. În primele trei luni, compania a avut afaceri mai mari cu 30% faţă de anul trecut, iar profitul s-a majorat cu 76%, la 1,7 milioane de euro.

În primul trimestru din 2016, compania a obţinut un profit net de 957.000 euro.

De asemenea, compania a înregistrat în primele trei luni o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

„Rezultatele înregistrate în trimestrul I 2017 de către Oltchim confirmă în continuare evoluţia ascendentă a societăţii şi faptul că măsurile de eficientizare a activităţii prevăzute în Planul de reorganizare au fost implementate cu succes“, arată raportul societăţii.

Recâştigarea pieţelor de desfacere externe şi retehnologizările efectuate la principalele instalaţii au contribuit la obţinerea acestor rezultate şi la creşterea cantităţilor vândute, susţine raportul. 

„Astfel, societatea a reuşit intrarea semnificativă şi pe piaţa oxo – alcoolilor, vânzarile fiind de patru ori mai mari decât în trimestrul I 2016. De asemenea, la grupa de produse polioli – polieteri, vânzările sunt cu 4% mai mari, în primul trimestru al acestui an decât cele din trimestrul I 2016“, se mai arată în raport.

La produsele clorosodice creşterea a fost de numai 1% deoarece în luna martie 2017 instalaţia de electroliză cu membrane a funcţionat redus fiind retehnologizat şi ce-l de al şaptelea electrolizor (ultimul).

„Acestă retehnologizare va produce efecte în lunile următoare“, spun administratorii combinatului.       

Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,5 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare.

Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

Interes major pentru active

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Recent, Ministerul Economiei a transmis că procesul de vânzare a activelor combinatului chimic Oltchim se află într-un stadiu avansat şi numeroşi ofertanţi şi-au exprimat interesul pentru pachetele de active.

La finalul lunii martie, administratorii judiciari ai combinatului au decis prelungirea cu trei luni a termenului limită de depunere a ofertelor angajante, ca urmare a interesului ridicat pentru preluarea activelor Oltchim. Iniţial, investitorii interesaţi trebuiau să depună oferte definitive până la data de 24 martie, ei aflându-se în faza de due-dilligence (audit aprofundat).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: