Oltchim a intrat oficial în insolvenţă. Tribunalul Vâlcea a aprobat cererea de începere a procedurii de reorganizare

Oltchim a intrat oficial în insolvenţă. Tribunalul Vâlcea a aprobat cererea de începere a procedurii de reorganizare

O parte din secţiile combinatului chimic funcţionează în momentul de faţă, iar insolvenţa nu va determina oprirea activităţii FOTO Marian Iliescu

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea intră în insolvenţă după ce solicitarea de declanşare a acestei proceduri a fost aprobată de Tribunalul Vâlcea. Decizia Tribunalului Vâlcea poate fi atacată în termen de şapte zile. Consorţiul format din Rominsolv, firmă controlată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring a fost numit administrator judiciar al companiei de stat.

 

Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolvenţei.
 
"S-a aprobat insolvenţa, iar mâine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de făcut. Deocamdată îl aşteptăm pentru a discuta. Combinatul funcţionează, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom aşeza la masă şi vom discuta cu administratorul judiciar ce este de făcut. Toate creanţele Oltchim vor fi îngheţate", a declarat liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev, potrivit Mediafax.
 
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat ieri pentru “Adevărul” că, dacă va fi numit administrator judiciar al Oltchim, va încerca o privatizare prin insolvenţă. 
 
Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania.
 
Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.
 
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea "redevine curată", să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.
 
Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI.
 
"Insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei", se arată în document.
 
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
 
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările