Oltchim a fost cumpărat cu finanţare rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost cumpărat de Chimcomplex Borzeşti, după ce societatea deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza a reuşit să strângă cele 127 milioane de euro plus TVA, pentru a plăti pachetele de active. Omul de afaceri a primit ajutorul Credit Suisse, dar şi al filialei din Europa a VTB Bank, o instituţie rusească de credit.

Oltchim a informat că a fost finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex SA Borzeşti, prin încasarea integrală în data de 7 decembrie a preţului tranzacţiei şi prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 8 decembrie.

Oltchim a transferat către Chimcomplex următoarele pachetele de active: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane şi VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi utilaje, echipamente, tehnologii.

Ce se întâmplă cu angajaţii

Un număr de 1.164 salariaţi au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu Chimcomplex SA. În urma acestei tranzacţii Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin planul de reorganizare.

„Chimcomplex a preluat aproximativ 60% din Oltchim, urmând ca celelalte active, respectiv restul de 40% care au rămas in proprietatea statului, sa rămână la vânzare până în primăvara anului viitor. Banii din privatizare au intrat in conturile Oltchim şi urmează să fie transferaţi creditorilor”, a declarat administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu.

El a precizat că, din totalul de circa 1.800 de angajaţi ai Oltchim, circa 1.200 vor fi preluaţi de Chimcomplex. „400 de salariaţi vor fi concediaţi şi se vor acorda plăţi compensatorii, între 6 şi 12 salarii, iar 200 de angajaţi rămân la Oltchim-ul vechi, cel care rămâne in proprietatea statului”, a menţionat Stănescu.

De unde a obţinut Chimcomplex bani

Chimcomplex a anunţat că are parteneri financiari un consorţiu coordonat de Credit Suisse din Elveţia, din care fac parte Grupul Special de Investiţii Credit Suisse AG Zürich, VTB Bank (Europe) Frankfurt, SCR Grup Romania şi Tricon Energy SUA.

Potrivit publicaţiei G4Media, finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc şi sediul în Frankfurt (Germania). Banca – mamă a VTB Europe este o instituţie rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancţionate de SUA şi Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul. Filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor şi companiilor sancţionate de UE şi SUA, aşa că Chimcomplex poate apela la finanţarea tranzacţiei cu Oltchim prin intermediul acesteia, potrivit sursei citate.

Avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a declarat că, în ceea ce priveşte finanţarea, „nu este vorba despre fonduri ruseşti aflate sub embargo”. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite